CF#2: La meteo – the real feel

By on Apr 8, 2014 in Canadian Facts

Când auzi că sunt X grade Celsius de la un canadian (da, ei folosesc Celsius, chiar dacă la distanţe folosesc feet şi miles) prima ta reacţie ar fi să nu-ţi pese probabil. Dar ar trebui să întrebi dacă e “actual temperature” sau “real feel” pentru că sunt diferenţe destul de mari.

Temperatura (dacă nu este specificat nimic altceva după sau înainte de cuvântul ăsta) se referă la câte grade sunt în atmosferă. Pe când real feel este temperatura pe care o simţim noi, pe stradă.

Diferenţa e datorată vântului (în special iarna) care poate să scadă sau să crească real feelul cu peste 10°C. De exemplu prin februarie erau vreo -18°C dar real feel-ul era de -36°C. Deci eu simţeam -36°C … Treaba-i că mie nu-mi pasă ce temperatură este în atmosferă cât timp simt altceva!

Pe timp de vară diferenţa există din nou dar … mirare … nu “temperatura la umbră”, cum e acasa, ci din cauza umezelii şi a curenţilor de aer fierbinte. Acolo diferenţa între temperatură şi real feel e invers, se simte mai cald decât ar fi temperatura în aer.

Şi-acuma stau să mă gândesc, de câte ori mă uitam la meteo în România, oamenii ne dădeau temperatura în atmosferă sau “real feel”?

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *