CF#4: Cum e masa? Totul bine?

By on Jul 23, 2014 in Canadian Facts

Te duci ca tot omul nord-american la restaurant, diner sau pub să mănânci. Dai comanda şi totul decurge normal, doar că la o viteză mult redusă. Dacă ţi se pare că jumătate de oră e mult de aşteptat să-ţi vină comanda, să ştii că aici dacă aştepţi jumătate de oră e doar o medie, considerat un serviciu rapid (indiferent că ai comandat salată, ori doar un sandwich). Dacă vine mai repede înseamnă că “ceva nu-i în regulă” potrivit localnicilor. Oricum, nu vreau să întrăm în detalii de genul: trebuie să laşi bacşiş (de 15% sau mai mare) pentru că “aşa trebuie” (e de “de bon ton” obligatoriu, sau dacă eşti grup de 5 sau mai mare îţi bagă bacşişul obligat forţat pe notă, între 15% şi 20% cum are chef ospătarul) nu pentru că serviciul a fost bun, ci doar pentru că “aşa trebuie”… şi că trebuie să laşi bacşis de la taximetrist la tanti de la alimentară, altfel eşti un nesimţit fără maniere sociale şi data viitoare dacă vei reveni te trezeşti cu scuipat în burger (n-am păţit-o încă, din câte ştiu).

Revenind la restaurante, după ce ţi s-au lungit urechile aşteptând după mâncare şi deja simţi gustul divin al mâncării în gură, fix când molfăi mai cu poftă apare din nou ospătarul (de data asta la un minut – două după ce ţi-a servit mâncarea, doar să vezi şi tu că “are grijă de tine”) întrebându-te dacă-i totul în regulă, mâncarea bună sau mai vrei ceva de băut (chiar dacă paharul e plin). Se uită la tine şi nu-l interesează dacă ai gura plină şi eşti plin de sos pe la gură, oricum te întreabă şi aşteaptă până îi răspunzi:

“How is it? Is everything ok?”

Evident, singura reacţie a clientului poate fi doar un scremut cu fălcile pline, gesticulatcu degetele dacă mâinile-i libere sau doar dat din cap că “da” sau “nu”.

Sunt sigur că e cu bună intenţie dar tot mi se pare deranjant (diferenţa culturală, probabil), un fel de “îngeraş cu coarne”. Personal, prefer să mă lase să mănânc. Dacă nu-mi place mâncarea e clar că nu o mănânc şi dacă-i vina lor am grijă să le spun pe moment. Totuşi, se pare că localnicii apreciază gestul şi-l consideră ca fiind natural şi chiar drăguţ.

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *