Cat de departe ai merge pentru o educatie mai buna ?
Dupa cum ziceam in ultimul articol postat, nu am prea avut timp de blog (dar nu am uitat de el). M-am orientat spre un proiect personal… vreau sa termin varianta Beta pana sa intru in sesiune. Se apropie sesiunea repede, iar dupa sesiune trebuie sa am si liceenta terminata, sa-mi ramana doar de bibilit putin la ea. Printre orele de munca depuse am vazut si aflat multe chestii care merita stiute de cat mai multa lume, chiar daca e trist (cel putin nu sunt “stirile de la ora 5” cu mortaciuni). Sunt constient ca printr-un simplu articol pe un blog putin cunoscut, daca relationez la ce inseamna “blogosfera romaneasca” (ce urasc cuvantu` asta “blogosfera” folosit de orice pulete cu 3 vizitatori care-si spun “am intrat in blogosfera” N-ai intrat nicaieri inca! Fa-te cunoscut si dup`aia vorbeste tu de blogosfera!).
Revenind la ideea initiala, de ce am vrut neaparat sa scriu articolul. Pentru ca este foarte lung m-am decis sa-l impart in cateva parti.
1. Vad cum se iau decizii impotriva noastra (a studentilor) chiar de cei care ar trebui sa ne ajute. Adica Universitatea (de stat) Transilvania din Brasov. In momentul de fata situatia nu este roz cu cazarile in camin, dar nici disperata ca in alte orase. Oricum, sunt destui studenti care raman pe din-afara cand vine vorba de un loc in camin. Cu toate acestea, unul din camine (mai exact Caminul nr. 10) de anul viitor va fi camin de studenti strain (100%… sau 90% + cativa cu pile grele, mai grele ca pana acum). Sa iti explic situatia:
Caminul 10 este singurul camin din Brasov (de la o univesitate de stat) care are toate camerele de 2 persoane. O cutie de chibrit, cu paturi suprapuse, daca vrei sa-ti pastrezi tot mobilierul din camera (mobilier schimbat anul trecut). In acest camin stau 4 tipuri de studenti: 1. bursieri 2. bolnavi (unde se cere prin recomandarea medicului “liniste”) 3. pilosi (aici intra toti cei care au ramas cativa ani repeteti si nu conteaza acest mic detaliu, cei care au restante numarate in zeci si cei care nu mai sunt studenti) si 4. studenti Erasmus.
De anul viitor deja 2 paliere (din 5) sunt ocupate de nigerieni, rezervarea a fost facuta. Se mai anunta ca trebuie sa primeasca viza cam un palier de nigerieni (noua ne-au mai ramas 2 paliere). Mai sunt studentii care vin in Brasov cu Erasmus (de obicei ei ocupa un palier). Acum trebuie doar sa se decida conducerea cine ramane pe acel palier: romani, foarte atent selectati bazandu-se pe principiu “cat de bine-l stiu pe studentu` asta”; ori studenti straini (se mai gasete o tara, cu siguranta, pentru un contract de importat studenti). Din ce cauza s-a luat aceasta decizie? Simplu 🙂 BANII. Studentii straini care vin (cu exceptia Erasmus) platesc taxa integral (pentru ca nu sunt cetateni UE sau cetateni ai Romaniei)… adica multi bani, numarati la mii de euro pe an de la un student. Asta in situatia in care Romania e printre primii exportatori de intelect in Europa. Pentru ce sa faci un sistem educational bun daca nu oferi populatiei tarii tale posibilitatea de a se folosi de el?
“Da-i afara pe romani din camin sa facem loc strainilor, ca astia ne aduc mai multi bani”. Astfel universitatea noastra draga sustine calitatea invatamantului romanesc. Multumim Domnule Rector!
studentii nostri trebuie sa beneficieze de un loc in camin. Nu se poate ca altii sa vina si sa le ia locul, pt ca eu, de exemplu, daca merg in Franta, pt ca acolo imi place, nu mi se da si mie loc in camin decat daca sunt cu bursa, daca nu platesc chirie si ma descurc singura sa imi gasesc apartament sau ceva de genu in oras. De ce din caminele studentesti sa facem hotel?….nu e normal
studentii nostri trebuie sa beneficieze de un loc in camin. Nu se poate ca altii sa vina si sa le ia locul, pt ca eu, de exemplu, daca merg in Franta, pt ca acolo imi place, nu mi se da si mie loc in camin decat daca sunt cu bursa, daca nu platesc chirie si ma descurc singura sa imi gasesc apartament sau ceva de genu in oras. De ce din caminele studentesti sa facem hotel?….nu e normal