Palatul Brukenthal de la Avrig

By on May 7, 2013 in Destinatii, Localuri si restaurante, Reviews, Zi de zi

Palatul Brukenthal Avrig

Stau într-o grădină de palat, e pe-nserate, linişte peste tot. Nici oamenii, angajaţii de aici, nu fac gălăgie. Un miros de iarbă uscată, combinată cu verdeaţă, mirosul ce-l simţi când mergi la ţară şi stai seara pe-afară. E linişte. Paharul de vin roşu sec stă pe masă lângă o lumânare ce pâlpâie pe sfârşit de ceară. Poveste …

E grădina Palatului Brukenthal, reşedinţa de vară a lui Samuel Brukethal, în Avrig. Vreo 20 de km de Sibiu dinspre Făgăraş. Un orăşel ce poate fi uşor confundat cu o comună, dar are judecătorie, indicatoare rutiere şi Lidl. Deci e oraş.

Mi-am petrecut 3 zile aici, iar mâine când mă decazez se fac 4. Relaxare totală, într-o grădină imensă împărţită pe “zona cu flori” – unde sunt şi câteva măsuţe pentru clienţii hotelului de câteva camere, o zonă a livezii – unde sunt copăcei plantaţi de 1, maxim 2 ani, într-o geometrie perfectă ce se uneşte cu fântâna (şi ea într-o formă geometrică bine definită, vopsită cu albastru pe interior) şi scările multe ce urcă spre corpul 1 al complexului, corpul “de la drum”. Acolo încă nu se poate caza nimeni, e încă în renovare. Camerele sunt şi ele de câteva categorii: camere duble cu baie comună, camere VIP cu baie individuală şi apartamentul. Grădina în care stau, cea cu flori, e despărţită de grădina cu copaci bătrâni (ăia de fac o umbră deasă vara) de un pârâiaş. Fix lângă podeţul de trecere este un măr cu flori albe şi mari. Combinaţia mirosului florilor albe de măr cu cel al narciselor te îmbată la orice oră, fără nici o picătură de alcool. N-au nevoie de odorizante, beţişoare parfumate de cameră sau de grădină.

Am găsit o ofertă pe un site specific “Palatul Brukenthal din Avrig – 255 RON, cazare 3 nopţi în camera VIP şi o cină specială inclusă”. Ce merită menţionat e că cina asta “specială” poate să fie “romantic candle lights” sau “meniul de sparanghel”, prima la 89 RON în mod normal a doua la 150 ron de persoană, tot aşa … comandat ca un simplu client fără oferte de tip FunDeal sau BestDeal. Am ales al doilea meniu pentru că n-am încercat niciodată supă cremă de sparanghel sau ce am mai văzut prin meniul respectiv. Mai multe detalii despre ce am servit, aici: http://www.palatulbrukenthalavrig.ro/en/cura-de-sparanghel/. Da! Îl recomand cu mare drag şi bale cu gândul la fiecare “dish” din meniu.

De stat aici … nu prea poţi sta multe zile pentru că plictiseala ar fi maximă! Eventual o recuperare după multă muncă, deşi chiar şi atunci te-ai plictisi după 2-3 zile de leneveală şi plimbare. Noi am fost să vedem ferma de cerbi din apropiere, de la Poiana Neamţului (la 14 km de Avrig, spre creasta munţilor făgărăşeni – de fapt chiar la poalele piscurilor încă înzăpezize, când aici sunt 25-30 grade Celsius). Drumul spre Pensiunea Agroturistică Poiana Neamţului a fost mai interesant decât destinaţia în sine; totuşi o plăcere. A doua zi am fost în Sibiu, unde ne-am servit cafeluţa şi brunch-ul la una din terasele din Piaţa Mare. De acolo am fost să vedem “Muzeul Satului”, care (acolo am aflat) este cel mai mare muzeu meşteşugăresc istoric din Europa şi în top 5 din lume (ştiu că sună ciudat, nu ştiu pe ce loc în lume este dar merită o vizită de jumătate de zi fără probleme). E mare muzeul respectiv; mare şi interesant. N-aş rata o a doua vizită acolo. De la mori de vânt, diferite tipuri de tească de stors strugurii, metodele folosite pentru a scoate uleiul, mori de apă, de mână, semănătoare manuale, mecanice (sau semi-automate) “old school” ş.a..

Fiecare seară s-a terminat cu un pahar de vin, relaxat, la terasa Palatului. Cald, la lumina felinarelor mici şi a lumânării de pe masă, mirosul curat (miros ce-mi aduce aminte de serile de vară petrecute la bunici) cu specificu-i miros de verdeaţă şi fân amintit mai pe la începutul articolului.

Iaca ce vezi dimineaţa, pe geam, când te trezeşti:
Palatul Brukenthanl Avrig

Angajaţii sunt genul de oameni simpli, care te consideră oaspeţi “în casa lor”. Au grijă de tine, parcă prea mare dacă eşti obişnuit(ă) să mai stai pe la hoteluri. Simplitatea din ei înseamă că nu ştiu că e ok să glumească puţin cu tine (fără să fie agitaţi sau cumva 🙂 timoraţi(?)) sau să vorbească seara, când fac ordine prin restaurant, la uşa ta de parcă ar fi izolaţie din plumb şi nu s-ar auzi nimic. Dar le dau şi lor un 9 pentru efortul depus şi modul în care îşi primesc oaspeţii.

Hotelul a fost clasificat la 2 stele, bazându-mă pe un pliant lipit pe una dintre uşi, dar sunt încă în renovare, iar recondiţionarea unui palat cred că presupune ceva costuri serioase. Oricum, cele 2 stele nu-s realiste, le-aş da un 3+. Lipseşte aerul condiţionat şi minibarul pentru a avea 4 stele (părerea unui simplu turist). Eh şi ca un capriciu mic, să fie cadă în loc de duş.

Long story short, pentru că aş putea descrie fiecare secundă petrecută pe aici, merită o vizită. Nu pentru grătare ghiolbăneşti în natură, nu pentru clubăreală sau distracţie maximă cu gaşca, ci pentru un moment de respiro, de relaxare.

Note:
Localizare: 8 (dacă nu eşti atent(ă) poţi trece de Avrig, iar intrarea nu se face de la drumul principal; totuşi este un avantaj pentru liniştea adusă localizării Palatului; aproape de Sibiu, aproape de piscurile făgărăşene)
Cazare: 9 (aerul condiţionat şi minibarul nu ar trebui să lipsească, eventual şi cada pentru camerele VIP; mi s-a făcut sete în mijlocul nopţii şi nu am avut de unde să iau apă; curăţenia, decorul şi dotările sunt de nota 10 fără nici o discuţie, chiar dacă mă aşteptam să fie un decor “clasic” sau “mobilier vechi”; beautiful nonetheless)
Preţuri pentru cazare: 9 (300 lei pe noapte pentru o cameră dublă cu baie pare cam mult pentru ce oferă acum, dar merită; nu pot da 10 pentru că eu – turistul – aş da 200 lei pe noapte pentru aceleaşi condiţii)
Restaurant şi masă: 10 (mâncarea este foarte bună, preţurile – ţinând cont de locaţie şi specific – sunt bune, servirea bună)
Peisaj şi ambianţă: 10 (grădinile şi atmosfera sunt superbe, nimic altceva de comentat)
Echipa (angajaţii): 10 (la plecare am primit o mică atenţie, un borcănaş cu dulceaţă – producţie proprie marca “Palatul Brukenthal Avrig”)
Total: 9,6

Foarte multe hoteluri de 4 stele nu se apropie de nota de mai sus. E foarte bine, zic eu, drept urmare sună şi fă-ţi o rezervare cât mai repede! Până la sfârşitul lunii mai 2013 au oferte pregătite atât direct la recepţie cât şi prin servicii specializate gen FunDeal.

BTW, preţurile sunt negociabile pentru cazare (mai ales dacă nu e vara – extra sezonul lor – ) şi merită fiecare bănuţ dat. Am lăudat experienţa şi cazarea tuturor prietenilor cu care am interacţionat în ultima săptămână şi pe bună dreptate!

Contact:
Palatul Brukenthal Avrig
Str. Gheorghe Lazar nr. 39
555200 Avrig
jud. Sibiu, Romania
tel./fax: 0040.269.523.111
mobil: 0040.726.234.417
office@palatulbrukenthalavrig.ro
http://www.palatulbrukenthalavrig.ro/

Revin cu galerie foto.

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *