Despre Shukar Collective… sau About…

By on Aug 13, 2010 in Educatie, Muzica, Video, Visual

Despre, sau About, pentru ca sunt deja o trupa care isi are activitatea si concertele in afara Romaniei. Oamenii astia folosesc ritmuri tiganesti (muzica produsa de ei nu e manea 😉 sau lautareasca) combinate cu bit-uri si mix-uri de electro-club-pop… something like that. Despre ei am aflat de la cineva, acum un an. Am uitat complet de ei, insa astazi am vazut pe Nationa Geographic un reportaj despre trupa asta, despre Shukar Collective. Si asa Horea s-a pus pe cautat si documentat ce-i cu viata lor si de ce au aparut la un asemenea post de televiziune. Uite ce-am gasit:

Shukar CollectiveConceptul grupului a pornit de la Dj Vasile si Dan Handrabur (aka Dreamdoktor), cand i-au intalnit pe Shukar Group (adica Tamango, Clasic si Napoleon) intr-un bar unde cantau. Ritmul si instrumentele folosite i-au facut pe cei 2 Dj sa viseze pe mai departe… astfel au creat grupul Shukar Collective (un nume traditional combinat cu international :)) ). Grupul si-a schimbat componenta de-a lungul timpului, insa si-au perfectionat stilul si au inceput sa concerteze prin lume! In ultima perioada au mai colaborat si cu Multimedia Artist Mircea Florian, posibil un viitor membru al echipei Shukar.

Criticii spun ca muzica lor te ridica in picioare oricat de plictisit ai fi, combinand hip-hop, drum’n’bass si dub cu basul tobelor traditionale, linguri, țambal si vioare. Criticii muzicali (aproape toti care i-au ascultat) fac o comparatie interesanta cu muzica africana (rap) si cultura specifica afro-americanilor (hip-hop) cu acest stil de muzica tiganeasca si electronica.

N-am sa intru mai mult in analiza si critica muzicii lor pentru ca nu sunt omul in masura sa apreciez valoarea trupei (recunosc faptul ca nu am cultura muzicala demna de un critic in domeniu, desi multi se considera a adopta aceasta caracteristica fara merit). Ce pot spune, parere pur personala, e faptul ca muzica suna bine (chiar interesanta).

Daca te intereseaza detaliile acestei trupe poti cauta si cumpara documentarul deja facut (si difuzat) care cuprinde interviuri cu membrii trupei si multe alte aspecte legate de Shukar Collective.

Filmul urmareste formarea si evolutia fenomenului Shukar Collective, intr-o maniera vizuala provocatoare si neconventionala. Astfel, membrii fondatori ai grupului de ursari Shukar, Napoleon (43 de ani, solist vocal si percutionist la butoi), Tamango (67 de ani, vocal, efecte speciale cu linguri), Clasic (29 de ani, voce si percutie), precum si cei care i-au descoperit: DJ Vasile, Matze, Vlaicu Golcea, Dan Handrabur, vorbesc pentru prima data dupa despre ascensiunea si destramarea proiectului. The Shukar Collective Project aduce pe ecran cluburile bucurestene, scenele de concert, studiourile DJ-ilor, precum si locuintele muzicienilor rromi din judetul Teleorman si Giurgiu. Filmul depaseste granitele documentarului muzical, orizontul sau de cercetare vorbind, mai mult decat despre muzica, despre contactul si ciocnirea dintre culturi: vechi si nou, traditional si avangarda, muzica electronica si muzica realizata cu linguri si butoaie, tigani si romani – membrii proiectului reprezinta pozitii cultural antitetice, desi muzica lor are mii de fani in lumea intreaga. The Shukar Collective Project reflecta aceasta ciocnire culturala si ii dezbate toate fatetele si consecintele.

Folosind interviuri, dar si tehnici de documentare observationala, filmat in locatii importante in spatiul urban, documentarul construieste un portret al grupului Shukar Collective. Filmul integreaza in el remarcabilele povesti de viata ale membrilor si cum reies ele in muzica, capturand astfel esenta unei subculturi urbane, dar si intelepciunea traditionala atasata identitatii lor ca grup. Vor fi surprinse si conflictele din interiorul grupului, pe masura ce membrii incearca sa-si definitiveze odata pentru totdeauna identitatea ca proiect multi cultural. Regizor: Matei Alexandru Mocanu.

Sursa: http://www.program-tv.ro

Ca ultima informatie, Shukar Collective au concertat la Brighton Fringe Festival (duminica, pe 2 mai 2010), la o zi dupa ce au ridicat oamenii in picioare in clubul Hootananny din Brixton (cartier din Londra). Acest mini-turneu a fost realizat cu ajutor din partea Institutului Cultural Roman din Londra.

Album Urban Gypsy - Shukar CollectiveAlbum: Urban Gypsy
Anul: 2004
Piese:
01-Calling Tamango
02-The Wind
03-Malademna
04-Gipsy Blooz
05-Taraf
06-Oh, Mother
07-Bar Boot
08-Shub
09-Mamo
10-Hahaha
11-Desperiae Romanes
12-Do Baba
13-Lautarium
14-Verbal Fight
15-Wander (Bonus track)

Albumul Rromatek - Shukar CollectiveAlbum: Rromatek
Anul: 2008
Piese:
01-Oh, Girl
02-Dalladida
03-Ragga Mamï
04-New Shout
05-Hi Ley
06-The Snake
07-Truppa Truppa
08-Mean Macheen
09-Pray
10-Shukar Muzika
11-Napolament
12-Pam Paraï
13-Gossip
14-Time Peace
15-Daï Daï

Piesele de mai sus le am in format .mp3, insa in spiritul “sa ajutam artistii” nu am sa le pun la download pentru ca se pot cumpara de pe myspace, itunes si alte site-uri de genu`. Am pus si cateva video-uri mai jos. Pentru mai multe piese (gratis) Vizionare placuta! 🙂Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

4 Comments

 1. piesa asta: 13-Lautarium mama cum ar suna in masina… pffff :)))

  da e chiar fain…

 2. piesa asta: 13-Lautarium mama cum ar suna in masina… pffff :)))

  da e chiar fain…

 3. Stiu deja cum suna in masina 😀 sa mai vezi Pam Parai cum suna (eu am avut ocazia sa o ascult si in club 😉 din fericire).

 4. Stiu deja cum suna in masina 😀 sa mai vezi Pam Parai cum suna (eu am avut ocazia sa o ascult si in club 😉 din fericire).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Despre Shukar Collective… sau About… - Ziarul toateBlogurile.ro - [...] Despre Shukar Collective… sau About… Fri Aug 13, 2010 15:12 pm Despre, sau About, pentru ca sunt deja…
 2. Despre Shukar Collective… sau About… - Ziarul toateBlogurile.ro - [...] Despre Shukar Collective… sau About… Fri Aug 13, 2010 15:12 pm Despre, sau About, pentru ca sunt deja…
 3. Despre Shukar Collective… sau About… - Ziarul toateBlogurile.ro - [...] Despre Shukar Collective… sau About… Fri Aug 13, 2010 15:12 pm Despre, sau About, pentru ca sunt deja…
 4. Tweets that mention Despre Shukar Collective… sau About… | HGP.ro ::.... -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by scurt, Horea. Horea said: http://urt.ro/bq Shukar Collective - unde muzica tiganeasca o…
 5. Tweets that mention Despre Shukar Collective… sau About… | HGP.ro ::.... -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by scurt, Horea. Horea said: http://urt.ro/bq Shukar Collective - unde muzica tiganeasca o…
 6. Despre Taraf de Haidouks | HGP.ro ::.... - [...] Acum, când francezii fac pe egoiştii şi rasa supremă, cred că o palmă culturală ar pica de minune. Drept…
 7. Despre Taraf de Haidouks | HGP.ro ::.... - [...] Acum, când francezii fac pe egoiştii şi rasa supremă, cred că o palmă culturală ar pica de minune. Drept…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *