Despre Taraf de Haidouks

By on Dec 9, 2011 in Muzica, Video, Visual, youtube, Zi de zi

Acum, când francezii fac pe egoiştii şi rasa supremă, cred că o palmă culturală ar pica de minune. Drept urmare am strâns informaţii (pentru că sunt foarte puţine pe internet) despre Taraf de Haidouks. Într-unul din articolele trecute ţi-am povestit despre Shukar Collective.

Muzica tradiţională a lăutarilor din România, în trecut exclusiv a ţiganilor, a fost dezvoltată prin tot felul de artificii muzicale de un grup numit Taraf de Haidouks. Sunt consideraţi un fel de zei, în lumea asta a lor de lăutari. Da, ei sunt consideraţi zei, iar Guţă, Copilu de aur şi alţii n-au nici un loc pe podium în acest sens.

Grupul este format din 12 instrumentişti şi solişti cu vârsta cuprinsă între 20 şi 78 de ani (după detaliile date de ei în ultimul interviu pe care l-am citit). Oamenii au scos 4 albume cu vânzare internaţională, însă nu s-au oprit aici. Apariţiile la televiziuni cu Yehudi Menuhin (vestit violonist şi dirijor, evreu născut în SUA, cu ambii părinţi ruşi, dar stabilit şi cu cetăţenie în Elveţia) şi colaborăririle cu tot felul de cântăreţi (în special elveţieni, ca Stephan Eicher) au fost fost paşii urmaţi spre succes. Printre altele au mai creat sound-track-uri pentru filmele Tonz Gartlif (ex. Latcho Drom)

“Taraf de Haidouks işi duc ascultătorii tocmai în esenţa muzicii, acel loc unde arcuşul întâlneşte coarda de unde pornesc toate evenimentele şi acţiunile. Acest grup a pornit din micul sat românesc al Clejaniului, din Giugiu, la sud-vest de Bucureşti. S-au perindat doar prin apropierile satului natal … până au fost descoperiţi de Crammed Discs în 1990.”
(David Harrington, din Cvartetul Kronos)

Alte realizări:
– albumul “Honourable Brigands, Magic Horses And Evil Eyes”, lansat în 1994, a fost votat “Best World Music Album” de Asociaţia Criticilor din Germania
– al III-lea album numit “Dumbala Dumba”, pe care au colaborat cu Roşioru (renumit cronicar al ţiganilor valahi), Viorica Rudăreasa (renumită cântăreaţă în acea perioadă, colaborând în 2 piese pe acest alum), Napoleon (ursar) şi alţii.
– după cel de-al patrulea album, care le poartă numele, regizorul francez Guy Demoy le-a făcut un documentar în 1998.

Versuri pentru Viorica Rudăreasa şi Taraf de Haidouks – Dumbala Dumba:
Hai dad amale
Margareto-ntoarce-te (X2)
Întoarce-te aşa la mine
Amândoi s-o frigem bine (X2)

Dumbala dumb amale (X2)
Dai dumg ma dag dad amale
Reg mag daga dag malala

Bălălău e Manda Tare
La Intercontinentale
Vinde carnea fără oase
La gagicile frumoase.
Hai dumba dumbala dumba
Si-o vinde cu trei lei ciunga (X2)

Oh daumbala dumb amale
Dumbala dumb amale (X2)
Dai dumg ma dag dad amale
Reg mag daga dag malala(X2)

Nu te uita că sunt mică
Că scot gardu din pământ
N-am ce-s-fac că sunt brunetă
Dita mai baro talento!

Hai daumbala dumb amale
Dumbala dumb amale.
Dai dumg ma dag dad amale
Reg mag daga dag malala.

Oh daumbala dumb amale
Dumbala dumb amale (X2)
Dai dumg ma dag dad amale
Reg mag daga dag malala(X2)

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *