Dezinformare Digi24 şi minciunile din presă

By on Feb 23, 2016 in Educatie, Politica, Presa, Zi de zi

În ultima vreme presa cam face ce vrea, CNA e acolo pentru a speria toţi barosanii care nu stau aliniaţi şi obedienţi directivelor “centrale”. Cei de la CNA au închis radiouri şi posturi TV din diverse motive, printre ele invocând şi dezinformarea. Totuşi, ceva mă face să cred că e doar vraja mării pentru zilnic văd articole întregi de minciuni propagate ca o ciumă prim “presa” românească. Şi CNA doarme în izmene cu scula “directivelor centrale” pe la anus.

Nu am mai văzut de foarte mult timp surse verificabile specificate în articole. Postează un titlu şi vorbesc despre total altceva în articol, sau doar aruncă 3 paragrafe cu subiecte diferite în care arată “cine e ăla rău”.

Un exemplu recent e din partea celor de la Digi24. I-am urmărit de ceva timp şi am observat că Digi24 e trustul cel mai canceros, aş putea spune chiar mai rău decât Antena3 pentru că se prefac atât de bine că sunt imparţiali încât sărmanii telespectatori înghit informaţia “de-a bună”. Dacă Antena3 pute de la cap, cu proprietarul în puşcărie, şi Digi24 pute de la cap doar că nu e în puşcărie. Zoltan Teszari, proprietarul grupului RCS&RDS din care face parte și televiziunea de știri Digi 24, se află pe locul patru în topul celor mai bogați români, realizat de revista Capital.

Şi nu ar fi primul articol, se pare că nu sunt singurul care observă dezinformarea. Nu ştiu câtă credibilitate are fluieru.ro dar uite un alt caz verificabil: Dezinformare totala la Realitatea TV, DIGI 24, B1 TV, Adevarul.ro, Gandul.info, EVZ.ro si HotNews .ro

Pentru a mă asigura că rămâne informaţia, postez şi screenshots, la sfârşitul articolului.

Între timp aici ai linkul: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Curtea+de+Conturi+Bani+pentru+biserici+si+primarii+risipa+din+Fo

În titlu (apare “biserici şi primării”): Curtea de Conturi: Bani pentru biserici și primării, risipa din Fondul de rezervă al Guvernului

În primul paragraf (apare “primării şi biserici” – inversat): Pe lista celor mai mari beneficiari se numără primăriile şi bisericile.

Iar în ultimul paragraf (“biserici” nu mai apare deloc… pentru că nu e adevărat): Cea mai mare parte din bugetul fondului de rezervă a ajuns la primării, prin intemediul unor hotărâri de guvern, potrivit raportului Consiliului Fiscal. Adică 37% în 2014, faţă de doar 14%, cu un an înainte. Un alt beneficiar important a fost în urmă cu doi ani Ministerul Dezvoltării, urmat de Ministerul Apărării şi de Secretariatul General al Guvernului. În aceea perioadă, Guvernul nu a răspuns niciunei solicitări adresate de Digi24 despre modul de alocare a banilor şi destinaţia lor.

Preluat de pe pagina https://pressone.ro/devalizarea-din-2014-zece-informatii-naucitoare-din-raportul-anual-al-curtii-de-conturi/

Ce e important de precizat e faptul că Secretariatul de Stat pentru Cultură şi Culte s-a încadrat în buget! A fost în subordine directă a guvernului (deşi, nu înţeleg cum un Secretariat dintr-un Minister poate trece în subordinea directă a guvernului – ar trebui verificată informaţia asta). Şi dacă citeşti raportul în detaliu (link la sfârşitul articolului, direct de pe pagina Curţii de Conturi) vei vedea că n-au legătură bisericile cu primăriile.

Mai jos am preluat informaţia concretă oferită de Curtea de Conturi (printr-un sumar al celor de la www.pressone.ro, din care am selectat 10 informații relevante pentru felul în care sunt cheltuiți banii publici, potrivit “Raportului public pe anul 2014” (eliberat pe 29 ianuarie 2016).

*

I. În 2014, premierul Victor Ponta a avut la dispoziție un Fond de Rezervă al Guvernului de peste 2,3 miliarde de lei, adică aproape 500 de milioane de euro.

Acest Fond a crescut de 14 ori în decursul acelui an, de la 161 de milioane de lei, în bugetul inițial, la 2,34 de miliarde de lei. Ca o comparație, cam tot atât a fost și bugetul general al Justiției, în același an.

Curtea de Conturi notează că “pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt îndeplinite condițiile de a fi încadrate la categoria Urgente sau Neprevăzute”, conform dispozițiilor legale de alocare a banilor din acest Fond.

II. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a cheltuit pe transport auto nu mai puțin de 63,1% din bugetul de bunuri și servicii. “Neeficient”, este verdictul Curții de Conturi.

“DLAF nu a respectat principiile economicității, eficienței și eficacității în utilizarea fondurilor publice”, se spune în Raport.

De asemenea, în document se consemnează că Departamentul de Luptă Antifraudă nu are niciun angajat la propriul departament de audit intern.

III. În 2014, Ministerul Afacerilor Interne a achitat, aparent inexplicabil, cheltuielile cu utilități de la sediul Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), al cărei președinte este Alexandru Cumpănașu. Sediul este un imobil pe care AID l-a închiriat de la Minister.

Tot în legătură cu MAI, Raportul consemnează că angajații acestui Minister nu au trecut în evidențele contabile aparatura primită gratuit în cadrul unui contract cu Orange…

IV. Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), aflată în coordonarea premierului, a avut la dispoziție, în 2014, un credit bugetar inițial de 263,4 milioane de lei, dar a sfârșit prin a face plăți de 625,8 milioane de lei.

ANRP se află în centrul unei ample anchete a DNA, potrivit căreia cei mai importanți beneficiari ai sumelor plătite de Agenție în perioada 2009-2011 sunt parlamentari și alți politicieni.

Aceștia au primit despăgubiri de zeci sau sute de ori mai mari decât valoarea reală a proprietăților pentru care cumpăraseră drepturi litigioase.

V. Ministerul Sănătății a primit gratuit, de la Ministerul pentru Societatea Informațională, 5.591 de “licențe perpetue pentru pachete software”, în sumă estimată de 5,4 milioane de lei. Ministerul Sănătății nu a făcut nimic cu cele peste 5.591 de licențe. Nimic.

VI. Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), instituția care asigură salarizarea preoților și construirea de lăcașe de cult. SSC a cheltuit 434,8 milioane de lei. În același an, bugetul pentru Tineret și Sport a fost de 392,6 milioane de lei.

VII. Ministerul Muncii a calculat greșit asigurările care trebuiau plătite pentru mai multe drepturi salariale obținute în instanță, aplicând greșit cota de contribuții la asigurările sociale. Bugetul consolidat a fost astfel păgubit cu 363.000 de lei.

VIII. Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare este o instituție din subordinea Ministerului Educației.

În 2014, această agenție a achitat 14,2 milioane de lei unor companii de IT care, la controlul Curții, n-au putut dovedi că produsele furnizate ar fi fost “noi, nefolosite și de ultimă generație, necesare modernizării infrastructurii de date administrate de entitate, în conformitate cu specificațiile tehnice prevăzute în propunerea tehnică, însoțite de toate documentele prevăzute în caietul de sarcini”.

IX. Ministerul Agriculturii nu poate justifica prin documente cheltuirea a 2 milioane de lei pentru participarea la un târg care a durat 3 zile, 12-15 februarie 2014.

Este vorba de BIOFACH, cel mai mare eveniment de profil, care s-a ținut la Nürnberg. În cadrul deplasării, Ministerul Agriculturii a organizat și conferința “Strategia Dunării – Oportunități pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în Europa Centrală și de Est”.

X. 18,4% din cheltuielile bugetului de stat reprezintă cheltuieli de personal – adică salariile angajaților și ale colaboratorilor.

*

Raportul integral pe 2014 poate fi citit aici. În urma constatărilor făcute, Curtea de Conturi a depus la DNA 127 de sesizări.

Click pe poză pentru a o vedea mai mare.

Digi24 dezinformare

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

One Comment

  1. Teszari nu mai e de mult majoritar in afacerea ,,televiziune,, se concentreaza pe domeniul energetic , el personal nu se uita ,,DELOC,, la stiiri Tv

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *