Cum sa iti alegi un domeniu SEO friendly
Domeniile sunt “imobiliarele internetului”. Adica un domeniu este la fel de important ca pozitionarea unui imobil (intr-un oras sau o anumita zona). Drept urmare trebuie sa ai mare grija cand faci investitia intr-un domeniu, mai ales pentru ca in viitor va fi imaginea site-ului tau, iar daca vrei sa te muti trebuie sa incepi de la zero toata munca depusa pana atunci in SEO si SEM.
Pentru ce as vrea un domeniu SEO friendly?
Principala caracteristica a unui domeniu misto este venitul care ti-l poate genera (mai exact cati bani poate sa-ti aduca proiectul care-l ai combinat cu domeniul corect ales). Adica totul se rezuma la bani… astia nu vin singuri ci prin reclame. Reclamele vin la tine la site cand ai multi vizitatori (pentru ca ai o expunere direct proportionala a reclamei respective cu numarul de vizitatori ce se perinda pe siteul tau). Numarul de vizitatori creste daca-i faci putin SEO (care costa, daca nu stii cum sa-l faci, deci apar banii din nou in schema). Dupa ce ai dat banii pe SEO (sau l-ai facut singur cu mult timp alocat) iti vin vizitatorii, deci iti vin reclamele, deci iti vin banii… si uite asa intri intr-un ciclu infinit. Pe scurt: 1.vizitatori => 2.reclame => 3.bani => 4. SEO => 1.vizitatori Am impartit in 7 caracteristici dupa care sa iti alegi un domeniu “misto”.
1. Lungimea domeniului (lungimea numelui)
Da, marimea conteaza, draga cititorule. Aici, in lumea domeniilor web cu cat e mai scurt cu atat mai bine! Nu este o coincidenta ca majoritatea domeniilor .com de 3 sau de 4 caractere sunt luate. Lungimea de nume a unui domeniu nu este limitata, dar cu cat este mai scurt cu atat mai bine (este recomandat sa aiba sub 10 caractere). Un domeniu format dintr-un singur cuvant de lungine medie este considerat a fi “aur”, unul de 2 cuvinte este un domeniu acceptabil, iar unul de 3 cuvinte… hai sa zicem ca nu e o idee prea buna.
2. Este usor de retinut
Un domeniu misto este un nume de site care se retine usor (care-l reti mai usor? www.gdse.ro www.castiga-bani.ro). Primul exemplu este mai scurt, inseamna ca e bine pentru crawler-ele motoarelor de cautare, insa cand faci reclama te adresezi tot oamenilor deci al doilea site este mai usor de retinut.
3. Alegerea corecta a extensiei
Domeniile .com sunt cele mai bune in cazul in care nu ai un target exact. De asemenea .com este deja foarte cunoscut pentru tot internetul (aici ma refer la useri). Userii care folosesc motoarele de cautare sunt atenti la denumirea siteului (doar la nume, nu si la extensia domeniului), iar data viitoare cand vor sa viziteze siteul direct cel mai probabil vor tasta .com dupa numele retinut.
In cazul in care siteul tau se adreseaza unei zone clar definite geografic cel mai bine e sa alegi dupa zona respectiva (.ro – Romaina, .us – USA, .it – Italia s.a.). In cazul in care siteul reprezinta o organizatie e bine sa apelezi la .org, iar daca siteul reprezinta o companie IT sau din domeniul online-ului .net este o alegere buna.
4. Vechimea domeniului
Daca e sa ne luam dupa statisticile facute de 37 experti SEO (citeste pe seomoz ) este al 4 element ca importanta in SEO pentru un site. Oamenii astia care au gandit sistemul au spus asa: spammerii isi inregistreaza un domeniu, spameaza dupa care le este picat siteul sau renunta repede la el. Un site care are ceva important de prezentat unui user isi va pastra domeniul original (sau il va plati pe mai multi ani). Deci vechimea unui site denota seriozitate din partea detinatorului.
Valuable (legitimate) domains are often paid for several years in advance, while doorway (illegitimate) domains rarely are used for more than a year.
Vechimea nu se calculeaza de cand a fost cumparat domeniu, ci de cand a avut prima data continut indexabil.
5. Are o denumire descriptiva
Suna pompos, dar nu este 🙂 E usor de ghicit ce vei gasi pe un site-ul www.ghid-tv.ro Ca un domeniu sa fie misto este foarte important sa aiba legatura cu continutul siteului. Degeaba cumperi un domeniu scurt si vechi daca ai, spre exemplu www.masini-de-spalat.com si pe siteul tau postezi stiri legate de vanzarea de timbre de colectie.
6. Se scrie usor
Cu siguranta nu vrei ca utilizatorii care vor sa-ti acceseze siteul sa-ti scrie gresit numele domeniului. Ca sa eviti aceasta problema este recomandat sa alegi un nume de domeniu familiar cu utilizatorii carora te vei adresa. De exemplu: daca alegi un domeniu pentru un distribuitor de cappuccino. Ii spunem CappuccinoBar.com. Utilizatorii care sunt vorbitori doar de limba engleza s-ar putea sa aiba probleme, fiind un cuvand din limba italiana. Sa fim sinceri… pana si la noi, in Romania, gasim Cappuccino scris in o gramada de variante.
7. Nu contin numere sau liniute ( – sau _ )
Domeniile care au vechime si contin numere sau liniute sunt mai ieftine dintr-un singur motiv. Majoritatea utilizatorilor uita sa puna si liniutele la prima accesare. Daca luam ca exemplut www.tech-world.com orice om retine cuvintele “tech” si “word”. Peste putin timp cand vrea sa acceseze din nou siteul (presupunand ca nu este un vizitator constant al siteului) va uita sa puna “-” liniuta. De ce? Pentru ca asa functioneaza creierul uman 🙂 Retine doar elementele importante dintr-un element ce trebuie retinut (sa zicem ca incearca sa salveze spatiu pe “HDD-ul creierului”). Ca solutie, detinatorul domeniul www.tech-world.com a cumparat si domeniu www.techworld.com (cuvintele nu sunt clar despartite => se va retine mai greu decat varianta cu liniuta), astfel utilizatorii care uitau numele intregului domeniu vor accesa acelasi site (printr-un redirect 301).
Acum, dupa ce ai citit articolul poate te gandesti “am fost fraier ca am cumparat domeniul fara sa ma gandesc, totul este pierdut, bla bla”. Nu e chiar asa. Daca SEO se face corect si intens numele domeniul va fi doar o mica piedica (poate fi chiar neglijata uneori). Sau investesti intr-un domeniu nou cumparat dupa criteriile de mai sus.
poti cumpara fie direct de la om (daca stii a cui e domeniu` – ceea ce e mai greu de aflat si contactat), fie il cumperi de la companiile astea mari care vand domenii (de genu` godaddy.com). Acolo ai o lista cu domeniile care sunt de vanzare si ori te baga in lista de asteptare (si asteapta sa uite sa-si plateasca omu` domeniu) ori ti-l da direct daca perioada de 30 de zile a trecut.
scriu un alt articol, peste putin timp despre “How to Snatch an Expiring Domain” – cum am spus la inceputu` articolului.
Ai cuprins bine ce inseamna un “domeniu bun”. Dar cum pot sa intru in posesia unui domeniu bun, deja folosit pentru vechime ?
Foarte bun si folositor articolul,eu cel putin am aflat multe despre un domeniu de aici.Good job
Foarte folositoare hetnicile de mai sus;eu am ales primul domeniu fara nici o cunostinta seo, si cam regret acum, dar la al doilea domeniu v-oi fi mai atent.
Merci!
Multa bafta! Dar din cate vad la linkul tau, se pare ca l-ai ales destul de bine 🙂
am urmatoarele domenii de vanzare , http://www.ProTv.name http://www.Cosmote.name …. le dau la un pret mic tinand cont de valoarea lor , sau vand pana si situl de business http://www.incarcarionline.com la un pret negociabil , pentru informatii id de messenger poker500_help sau adresa de email monoranuaurellia@yahoo.ro , multumesc !