Ghid de inscriere in directoarele web

By on May 13, 2009 in Online, SEO, WebIT

Cu ce ma poate ajuta ?

Daca este facuta planificat si constant, in final va ajuta la cresterea in rankingul motoarelor de cautare (ex. Google). Astfel siteul inscris, in cazul unei cautari, va fi afisat mai sus in lista rezultatelor date de respectivul motor de cautare. Drept urmare inscrierea in directoare este un proces care trebuie inclus in orice strategie SEO eficienta.  Pentru mai multe detalii despre cum influenteaza directoarele web (mai exact linkurile puse in directoarele web) traficul siteului inscris recomand citirea articolului http://www.hgp.ro/2009/05/google-si-linkurile

Unele directoare importante pot aduce si trafic direct siteului inscris, insa acesta este neglijabil comparativ cu cel adus de motoarele de cautare.

Pe piata online din Romania este un proces eficient si pentru castigarea unor pozitii bune la cautari, chiar si pentru cuvinte cheie cu o competitie medie. In schimb pentru un site in limba engleza este mult mai grea cresterea eficienta cu ajutorul directoarelor web, datorita pietei online internationale si competitiei acerbe existente. Google a diminuat importanta directoarelor datorita abuzurilor facute de unii webmasteri in privinta inscrierii in directoare.

Instrumente necesare

Sunt doua posibilitati de inscriere. Una ar fi cea manuala (ceea ce implica multa munca, dar un control mai mare asupra rezultatelor), iar cea de-a doua e inscrierea automata facuta cu ajutorul diferitelor softuri specializate.

Pentru inscrierea manuala e nevoie doar de o legatura la net, un browser si (la alegere) plugin-uri care pot ajuta la completarea mai rapida a diferitelor campuri. Un bun exemplu ar fi InformEnter pentru Firefox care poate reduce considerabil munca depusa.

Pentru cea de-a doua metoda userul se poate folosi de diferite softuri (unele gratuite – mai putin eficiente, altele care se pot cumpara) ce completeaza automat campurile presetate de utilizator. In scut timp voi posta un articol despre aceste softuri si exemple cu setarile necesare.

Pregatiri premergatoare sesiunii de inscrieri

Pentru inceput este recomandat sa aveti (sau sa inregistrati) o adresa de e-mail special destinata inscrierii in directoare, sau  “de unica folosinta” (cum o mai numesc unii).  De ce nu se recomanda folosirea adresei personale de e-mail? Pentru ca inscrierea trebuie facuta in “cat mai multe” directoare. Acestea (in majoritatea cazurilor) vor trimite un mesaj in care va anunta ca siteul a fost acceptat de administrator, sau vor trimite un e-mail prin care vor cere confirmarea inscrierii. Se mai intampla si ca acea adresa de e-mail sa ajunga pe “manutzele” unor botzi … urmarile fiind spamul.

ATENTIE! Nu incepeti sa inscrierea unui site in constructie! Este foarte probabil ca administratorii sa respinga inscrierea, iar munca depusa este de pomana, mai apoi trebuind sa reluati inscrierea in directoarele respective.

Trebuie alese cu grija cuvintele cheie (keywords) sau expresii specifice profilului siteului sau nisei careia va adresati. Despre cum este recomandat sa fie alese aceste cuvinte cititi aici http://www.hgp.ro/2009/05/cuvinte-cheie-si-necesitatea-lor Cu ajutorul acestor cuvinte se vor formula titluri sugestive pentru website-ul înscris. Cuvintele cheie sunt necesare pentru a ajuta motoarele de cautare sa va gaseasca siteul ca “o sursa de informatie relevanta”. Inscrierea in directoare fara sa completati campul cuvintelor cheie este o greseala frecventa (de multe ori rezultatele nu apar in urma muncii depuse).

Pentru a grăbi procesul trebuie să vă alcătuiţi o listă formată din următoarele (poate fi integrată uşor în InformEnter, sau o salvati intr-un fisier text pentru a nu reproduce textele la fiecare inscriere). Limitarile de caractere sunt valabile pentru majoritatea directoarelor:
* un titlu al website-ului (sub 50 de caractere)
* URL-ul (adresa web, inclusiv cu http:// in fata; unele siteuri deja ofera http:// deci atentie mare la inscriere)
* o descriere scurta (intre 150 şi 200 de caractere)
* un sir de cuvinte cheie (sub 200 de caractere)
* numele webmasterului
* adresa de email

In cazul in care aveti nevoie de mai multe cuvinte cheie, este recomandat sa creati si titluri diferite pentru fiecare grup. Acestea le veti folosi prin rotatie la inscrieri.

Tips & Triks

De retinut este faptul ca putine directoare web mai accepta inscrierea automata (fara nici un control uman – aka administrator 🙂 ). Aceasta persoana care valideaza link-urile (administratorului directorului) are multe linkuri de verificat, de obicei, si nu are timp sa stea sa editeze detaliile fiecarui website care aplica la inscriere. In majoritatea cazurilor acestea sunt sterse direct. Obiectivul este ca inscrierea in director sa fie aprobata de administrator. Din acest motiv este recomandat sa:

* nu folositi CAPS LOCK in toate campurile (nu folositi majusculele decat unde este normal dpdv gramatical)
* evitarea expresiilor “Cel mai tare site! Click aici! Suntem cei mai tari!”
* datele introduse in chestionar sa fie cat mai obiective si impersonale
* nu introduceti prea multe cuvinte cheie (vezi articolul http://www.hgp.ro/2009/05/cuvinte-cheie-si-necesitatea-lor ); de recomantat sunt intre 2 si 4 cuvinte cheie
* lungimea titlului este rezonabila si are sens (nu este o insiruire de cuvinte)

Dupa inscriere

Este bine sa verificati e-mailul si dupa cateva ore, pentru ca se intampla (din cauza solicitarii mari a unor servicii) ca mailul care necesita confirmarea sa vina mai tarziu. Inscrierea in directoare este recomandata sa se faca lunar pentru un rezultat cat mai bun. Prima etapa (binevenita in special websiteurilor noi) este inscrierea intr-un numar cat mai mare de directoare (ex. de la 100 – 300 in sus). Iar dupa sa se inscrie constant in cel putin alte 10 – 15 directoare lunar.

Sursa articolului: http://www.dirpedia.ro/ghid-inscriere-directoare.html
Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

2 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *