Manastirea din pestera, Sinca Veche

By on Mar 22, 2010 in Educatie, Zi de zi

Azi dimineata, 21.03.2010, m-am trezit datorita alarmei de la ceas. 10 fara un sfert. Destul timp. Trag jaluzelele care ascundeau o zi superba, cu putina caldura si mult soare. Ma gandesc… o zi cu potential. Ma duc la baie, unde tot gandul de mai-nainte se duce de rapa. Fetele noastre dragi (din camin) au avut grija sa avem un covor de tampoane folosite pe jos, iar alte personaje dubioase si necunoscute sa murdareasca WC-urile. Prefer sa ma tin pana vine femeia de servici.

Eh… dupa micile tabieturi (printre care si mult asteptata cafea bauta in fata caminului, cu ochelarii de soare pusi, soarele caldut si deja drag), ne urcam in masina. Toti cei 5 oameni. Planificasem pentru astazi o plimbare la manastirea de la Sinca Veche. Pentru ca nu am mai fost acolo, recomandata de multa lume ca un punct de “must see”, ne-am decis sa ne perindam corpurile prin locuri sfinte si vechi. Cand am ajuns acolo am aflat ca defapt este vorba de o manastire rupestra (“adica… in pestera?” imi spun in gand, “deci trebuie sa fie interesant”). Intr-un final ajungem intr-o curte unde vad o chestie mare, ca un fel de jumatate de umbrela intinsa peste colosul pigmentat cu diferitele straturi de gresie, cafenie sau rosiatica si mult nisip frumos aranjat de om.

Cum intru acolo, de la soarele puternic de afara (chiar daca aveam ochii aparati de ochelari), ma simt orbit, cu un fel de “chill” de la racoarea ce-o ascundea copertina. Multe chestii de lemn pentru sustinere si refacere… strica putin peisajul dar totusi nu putea sa ascunda prima camera a “bisericii”. Da, seamana cu o biserica (dupa forma), dar una muuult mai simpla (si parca mai pura). Un miros de “ceva ars” se simte constant. Observ o parte arsa pe un perete in dreapta, printre multitudinea de umbre si balti de intuneric. Inaintez usor spre o camera mai mica (de vreo 3 pasi lungime si 2 latime), unde gasesti o scobitura … revin la asta mai tarziu. Acolo, un portar, angajat, sau ce job ar avea el, povesteste unei familii de turisti despre locul unde ne aflam. In prima camera, este o turla care duce pana la suprafata. Pe margine este un canal., sub forma de spirala, de unde si amalganul de interpretari al scopului turlei respective. Daca ascultam Biserica Ortodoxa atunci este o turla (cum gasim la orice biserica), insa bioenergeticienii si sustinatorii “energiei universale” sustin ca spirala respectiva arata un centru energetic al Pamantului foarte puternic recunoscut inca de cand a fost sapata structura in piatra. Tot atunci am aflat de la portar ca se presupune a fi fost facuta acum 7000 de ani si ca ar fi fost folosita de daci ca loc de rugaciune. Eu m-am mai gandit la o varianta (fara sa le exclud pe celelalte 2) este ca acea iesire la suprafata are (si a avut) ca scop aerisirea interiorului, pentru a elimina umiditatea absorbita de gresia moale, iar acel canal (facut sub forma de spirala) are/avea scopul de a scurge apa ce curgea prin “turla” respectiva intr-un mod controlat. Dintr-un alt unghi, mai exact din a II-a camera, aceeasi turla pare a fi semnul ying si yang. Partea cu alb era defapt cerul ce se vedea prin gaura, iar negrul din semn era partea de roca. Semnul era inconfundabil si fara prea mult loc de interpretare.

La intrarea in cea de-a II-a camera, un simbol interesant ne-a fost explicat de acelasi portar. Este vorba de semnul uniunii barbatului cu femeia… genial reprezentate ambele sexe. In camera a II-a, prin gaurile si crapaturile din perete erau bagate biletele de oameni. Nu am indraznit sa desfac vreunul (chiar daca mi-a trecut prin cap), am preferat sa le conserv intimitatea si am scris si noi cate un biletel, am gasit o crapatura sau un loc mic unde sa ne lasam biletelele. Sar peste scrijeliturile manelarilor retarzi, care merita sa fie detestati din rarunchiurile umanitatii, cu inscrierile inteligente de “Liviu + Măria” si “Popa Dorin”…

Altarul, cu o forma de geam cioplita pe mijloc (un semicerc in partea de sus si un dreptunghi in partea de jos), cu steaua lui David, sau Sigiliul lui Solomon. Pe langa semnificatiile ei exploatate, rastalmacite si invartite, ea semnifica 3 lucruri care cred ca merita mentionate (legat de interpretarea spiralei din turla):

1. legatura omului cu Dumnezeu, Kabala, bine si rau
2. Steaua (sau hexagrama) este compusa din alaturarea a 2 triunghiuri, orientate in sus, respectiv in jos. Cele 2 triunghiuri au fost folosite in evul mediu de catre alchimisti pentru a simboliza apa respectiv focul
3. a mai fost folosita pentru a simboliza creatia si legatura intre barbat si femei, apa si foc (din nou) de hindusi numind-o Shatkona.

Inainte sa iesim, pentru a ne continua vizita, a intrat un grup in pestera. S-au rugat sub turla, dupa care au inaintat in cea de-a II-a camera unde s-au rugat din nou. 2 persoane din grupul respectiv au trecut de banda ce limita intrarea in “altar” si au inceput sa plimbe mana dreapta deasupra unei zone din altar, de pe podea. M-am holbat putin, dupa care am iesit la soarele puternic ce-mi zicea “pune-ti ochelarii!”. Plimbandu-ne pe o poteca facuta (din cate am inteles) de calugaritele de la manastire, am ajuns la o cladire unde se tinea slujba de duminica. Frumos, destula lume incat a in umple micutul lacas si sa stea si afara.

Drumul inapoi a fost placut. Muzica relaxanta si totusi antrenanta, in acelasi timp. Ma uitam la oamenii de prin satele prin care treceam, la curtile simple si ingrijite a taranilor ce locuiesc acolo. O imagine superba, distrusa in mod repetat de cate o vila roz, sau portocalie cat toata curtea, sau de cate un indicator prin care se mandrea prefectura judetului, sau primaria satului cu “drum reabilitat de prefectura judetului in anul … ” sau “sat european din anul… ” si multe alte retardisme oficiale, prin care se dadea mare omul ce ocupase functia atunci.

O zi relaxanta s-a terminat in acelasi ritm. Dupa o pizza infulecata din foamea ce ne strangea de stomac, ne-a pocnit somnul. Ajuns in camera, am incercat sa ma uit la un film dar… am adormit … pana seara 🙂 Acum inchei articolu` si ma bag la un film… sunt curios daca pot sa mai dorm noaptea asta.

Pe scurt, azi a fost o zi relaxanta si foarte interesanta.

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

4 Comments

  1. nu am cuvinte…si stii de ce…

  2. trebuia sa fiu si eu acolo…

  3. trebuia sa fiu si eu acolo…

  4. trebuia sa fiu si eu acolo…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *