Netflix a anunţat că depune eforturi să blocheze userii care folosesc VPN sau proxi-uri

By on Feb 19, 2016 in Business & Money, Online, Politica, Presa, Reviews, Securitate, Servicii, WebIT

Netflix blocheaza userii VPN

Într-un efort de a limita accesul userilor prin servicii de VPN şi proxi-uri Netflix a demarat diverse proiecte prin care încearcă blocarea conţinutului în funcţie de modalidatea de streaming. Astfel, speră ei, vor încerca să limiteze conţinutul pentru fiecare ţară/piaţă. Ba chiar au promis publicului canadian că în scurt timp le va fi imposibil să acceseze Netflix USA! Potrivit unui politician canadian liberal (din acelaşi partid ca şi Prim Ministrul Canadei, sexosul Trudeau) guvernul a început să lucreze la o lege care să interzică folosirea serviciilor VPN şi a proxy-urilor în Canada. Motivaţia ar fi activităţile ilegale care se pot săvârşi sub protecţia anonimatului oferit de VPN. Problema e că multe corporaţii folosesc VPN pentru a-şi securiza transferurile de date – deci decizia va fi una dificilă.

Chiar au fost câteva cazuri în care au reuşit să blocheze useri care au folosit servicii de VPN sau proxi, dar nu-şi permit să oprească un contract (din care câştigă bani), chiar dacă este doar 9 euro pe lună. Şi nu doar pentru 1 abonat, dar scalarea metodei respective ar fi un “bad business practice” într-un final.

Lupta lor pare să fie fără succes, chiar ei recunoscând că e evident că nu au cum să blocheze VPN-urile la scală mare. Iar când reuşesc să găsească o soluţie care să funcţioneze firmele de servicii de VPN găsesc o metodă să o contra-careze. Din cauza asta, dacă te gândeşti să foloseşti servicii de VPN e foarte important să fii pe fază, iar când vezi că serviciul respectiv nu mai funcţionează să faci ceva. Dacă e un serviciu gratuit, poţi să-l schimbi foarte uşor iar dacă te hotărăşti să plăteşti un abonament pentru VPN să-i suni şi să le ceri ajutorul. Cei mai mulţi te vor ajuta, în special pentru că majoritatea care foloseşte servicii de VPN pentru asta o fac – Netflix!

Deci subiectul rămâne deschis dacă Netflix blocheaza userii cu VPN sau doar încearcă.

Important de precizat, în cazul Canadei, e faptul că mulţi experţi în legislaţia canadiană susţin că o legiferare în privinţa folosirii VPN-ului ar face mai mult rău economiei şi că lobbyul unei sigure companii (cu referinţă la Netflix) nu ar trebui să schimbe legi în Canada. Mai mult, Netflix este singura responsabilă de managementul propriului serviciu şi al clienţilor săi.

În aceeaşi lege guvernul canadian încearcă să restricţioneze accesul către anumite site-uri pentru că sunt o problemă emergentă (pentru cine?), mai exact “Internet service provider blocking of illegal sites hosted outside Canada”. Nu se ştie încă la ce site-uri fac referinţă şi cine va decide care sunt aceste site-uri, pe viitor.

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *