Pluginuri de WordPress pentru SEO

By on Mar 12, 2013 in SEO, WebIT, Wordpress, Zi de zi

WordPress… ooooh WordPress! Odă prea-măritului CMS iubit de toţi bloagării şi site-urile mai mici! Că multe-s pluginurile lui dar lumea nu le ştie a exista şi nici a le folosi. Odă şi pluginurilor care ajută site-ul sau blogul tău pe WordPress în greutăţile SEO şi alte păguboase la timp dar necesare în folosire! Că multe-s site-urile pe care apar topuri cu pluginuri, dar puţine în română şi mulţi sunt cei ce vor a le folosi, dar puţini ce se-ncumetă.

Întrucât aceste pluginuri vin spre ajutorarea sufletelor pierdute, oilor regăsite şi noi pe drumul revelaţiei SEOiene, m-am decis prin umila-mi logică să ajut şi prea-doritorii români nepovăţuiţi în limbile străine, cu un top al plugin-urilor pentru WordPress ajutătoare de SEO.

Revenind pe tărâmul online-ului, este important să ştii că SEO nu înseamnă doar Facebook + Twitter. În aceeaşi măsură SEO nu înseamnă reclame online (la asta-i spune SEM – Search Engine Marketing) şi nici doar linkuială pe cât mai multe bloguri… sau doar texte multe şi originale pe propriul blog/site. Este adevărat că toate cele expuse aici fac parte dintr-un proces de SEO, dar asta ţine de SEO offsite (mai puţin conţinutul), iar SEO onsite se referă la optimizarea conţinului şi a structurii meta aruncată de paginile dinamice spre browser.

De cele mai multe ori e greu să-ţi dai seama cum să modifici description-ul, câte keywords să adaugi la fiecare pagină şi care ar fi cele potrivite. Când povestim de WordPress ajungem la o confuzie şi mai mare prin întrebări de genul:
“Să pun categoriile la meta keywords sau tag-urile?”
“Să pun titlul paginii diferit de cel al articolului şi cuvintele din link sau să le asociez cumva între ele?”
“Să-mi scriu un page description specific pentru fiecare articol, sau să folosesc excerptul?”
… şi multe altele.

Eh, ce poţi găsi mai jos este o listă de pluginuri care te ajută în acest sens – nu este neapărat un top.

Pentru a face download oricărui plugin, click pe titlul/numele “suspectului”.

1. Google XML Sitemaps

Google XML Sitemaps

Mi se pare a fi cel mai important plugin, unul care nu ar trebui să lipsească de pe nici un WordPress (oricare ar fi tema). Acest plugin generează un XML sitemap care ajută motoarele de căutare, prin spider bots-ii lor, să citească mai eficient indexul site-ului şi articolele acestuia. Pe lângă această aşezare frumoasă în pagină, acest plugin structurează conţinutul bazându-se pe ierarhiile şi categoriile setate în WordPress, drept urmare crează un fel de sitemap relevat şi uşor de citit pentru aceste crawlere.

Dacă ştii cum se crează un astfel de fişier, acest plugin oferă posibilitatea să-ţi creezi propriul XML. Ca un ajutor extra, are câmpuri de auto-postare/logare pe diferite motoare de căutare pentru a face un update direct, de câte ori postezi un articol nou (Bing, Yahoo!, Ask.com, MSN şi evident Google); dar şi prioritizarea update-urilor pentru siteurile hostate pe servere cu trafic limitat.

2. All in One SEO Pack

All in One SEO Pack

All in One SEO Pack e tăticul în pluginurile specifice pentru SEO pe WordPress. Unul din cele mai importante elemente ale onSite SEO-ului este headerul. Acolo se întâmplă multe minuni, de la importarea diferitelor fişiere de script şi css (deci apeluri care încetinesc încărcarea paginii) până la setarea titlului şi a meta tagurilor. Ei, acest plugin se asigură că toate meta tagurile tale sunt setate corect şi aproape eficient pe fiecare post (sau pagină) scrisă de tine … automat. Dacă vrei, şi ar trebui să vrei, acest plugin poate să-ţi modifice şi structura linkului pentru fiecare articol; de exemplu eliminarea cuvintelor de 2 litere sau a cuvintelor de legătură (ultima parte mai mult în engleză). De la titlu la keywords şi de la description la setarea automată a categoriilor/tagurilor/cuvinte specifice scrise de tine ca şi keywords, author etc..

3. SEO Rank Reporter

seo reporter wordpress plugin

Un plugin care te ajută să-ţi dai seama de ce intră oamenii pe site-ul tău din Google şi alte motoare de căutare. Raportul emis este la fiecare 3 zile, în funcţie de setări, arătând cele mai eficiente cuvinte cheie vs. articolele accesate pentru fiecare cuvânt cheie. Astfel vei putea creşte numărul vizitatorilor noi pe site-ul tău publicând articole pe aceeaşi temă. Raporatele arată frumos, cu tot felul de grafice, iar dacă vrei se poate să-ţi setezi un mailing notification prin care vei primi fie acest raport la fiecare 3 zile, fie un email doar atunci când anumite cuvinte cheie sunt afectate major (creşteri sau scăderi neaşteptate/bruşte).

4. SEO Ultimate

seo ultimate plugin review

După cum îi spune şi numele, este un plugin … ultimate. Te poţi lipsi de el dacă “nu le prea ai cu calculatorul”, deşi este recomandat de la un anumit nivel în sus. Dacă ai un magazin online, spre exemplu, este foarte bine să ţi-l instalezi. Să spunem că ai 2 produse la fel, diferă doar culoarea (sau un alt detaliu) vei avea acelaşi conţinut, cu linkul puţin schimbat. Drept urmare un spider bot de la motoarele de căutare vor indexa fie la fel (ca o singură pagină), fie vor prioritiza linkurile în funcţie de momentul în care pagina a fost vizitată. Acest plugin te ajută în această prioritizare şi diferenţiere a conţinului asemănător sau identic (dar cu linkuri diferite), creând un fişier robot.txt cu ajutorul căruia va optimiza parcurgerea site-ului de către spider bots şi indexarea paginilor potrivite. Testat, funcţionează fără nici o problemă cu mai sus menţionatul All in One SEO Pack, ba chiar ai opţiunea de a importa meta data din acesta, dacă te gândeşti să păstrezi doar unul din cele 2.

5. SEO Content Control

seo friendly article plugin

Un plugin simplu, dar foarte eficient. Ajută mult în identificarea articolelor “slabe” dpdv SEO. Adică a articolelor care nu prea au text (ex.: alea care au doar o poză şi 3 cuvinte, sau celelalte care au doar un video şi nici un cuvânt), a imaginilor folosite fără title şi/sau alt – care, după cum bine ştim, sunt foarte importante pentru motoarele de căutare, a articolelor cu prea mult text (astea e bine să le împarţi pe capitole sau părţi). Cam atât. Altceva nu ştie. Dar e destul să-ţi dai seama cât e bine să tastezi pe fiecare subiect.

6. SEO Friendly Image

seo friendly images plugin

După cum spuneam şi mai sus, unei imagini nu trebuie să-i lipsească 2 elemente importante şi este recomandat să aibă şi un al 3-lea, pentru vizibilitatea pe motoarele de căutare: title şi alt sunt necesare, iar adăugarea unei categorii sau a unor taguri este doar recomandată. SEO Friendly Image generează aceste 2 taguri. Totuşi, de când cu ultimele update-uri ale WordPress kit-ului nu mai este nevoie de acest plugin. Dar dacă ai, în continuare, un WP mai vechi şi nu poţi să-i faci update din cauza unor programatori idioţi care au modificat core-ul incorect sau pur şi simplu nu vrei/ştii, atunci ţi-l recomand cu căldură.

7. SEO Smart Links

wordpress auto-link keywords plugin

SEO Smart Links e un plugin drăguţ, cu ajutorul căruia poţi face redirectări automate către alte articole din site-ul tău pe diferite keyword-uri setate. Ce-i şi mai fain de faptul că poţi să creezi redirectări automate spre alte site-uri pentru a vinde reclamă. E drept că acest lucru nu este promovat de plugin şi este nevoie de un mic artificiu, dar eu l-am folosit într-o vreme pentru acest lucru. Am vândut cuvinte cheie, prin mai multe articole, diferiţilor terţi. Dacă vrei doar să faci referinţă spre alte site-uri dar nu vrei să le dai leeds, setarea de nofollow este uşor de activat; la fel şi target. Pe de altă parte, pentru ce a fost făcut pluginul, îţi optimizează bouce rate-ul plimbând vizitatorul în interiorul site-ului tău, în loc să caute anumite cuvinte (sau articole) prin google, cum e cel mai simplu şi des practicat.

Am găsit un articol: http://sixrevisions.com/wordpress/seo-plugins/. Acest articol m-a făcut să testez pluginurile de mai sus şi să-mi spun părerea. Asta ca un fel de … sursă. Nu le-am inclus pe toate pentru că nu cred că-s faine toate, dar site-ul e foarte tare!

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

3 Comments

  1. La recomandarea lui Ciprian, voi face un Edit la articol incluzând: http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-seo/

  2. Eu folosesc WP Auto Affiliate Links,acest plugin îi permite utilizatorului să insereze automat link-uri afiliate de pe 3 site-uri mari: Amazon,Clickbank și Shareasale.http://wordpress.org/extend/plugins/wp-auto-affiliate-links/

  3. Trebuie adaugat si Yoast SEO http://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ , e printre cele mai folosite plugin-uri de seo, folosit de multi experti in industrie.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *