Noi și ei … sau alții

By on Feb 19, 2014 in Politica, Presa

Aici lumea e fixată pe Olimpiadă. În toate barurile şi pe toate televizoarele de prin magazine şi birouri poţi să urmăreşti jocurile şi nu e nimic ciudat să te opreşti pe holul din clădirea de birouri, pentru 30 de minute, să vezi cum joacă “nu-ştiu-ce” echipă hokey sau cât de frumos face piruetele perechea Tessa şi Scott.

red mittens Canada Olympiad 2014Înainte de Olimpiadă au fost puse în vânzare mănuşi croşetate (poza din stânga). Din $10 fiecare $3.33 au fost folosiţi pentru sponsorizarea echipelor de olimpici trimişi la Sochi. Astfel modelul pornit the Churcill pentru transferul de bani de la populaţie direct către armată (bond-urile respective) este aplicat aici de ceva timp.

Totuşi, ţinând cont de faptul că aici iarna ţine până pe la începutul lui mai, mănuşile sunt foarte eficiente şi pot fi folosite. Am înţeles că-s destul de călduroase, deci au şi o aplicabilitate practică – să-ţi ferească mânuţele de frigul canadian … sau arctic. Da, aici frigul vine de la Polul Nord, nu de la ruşi – unul din stereotipurile despre canadieni.

Că tot veni vorba de ruşi, în timp ce oamenii pe aici îşi ocupă timpul cu olimpiadele în Ukraina oamenii se luptă pentru democraţie; sau pentru a nu intra în UE; sau pentru a intra; sau doar îşi sparg capetele cu miliţia de plăcere, nu ştiu exact. Cert e că acolo are loc o mişcare violentă indiferent care ar fi motivul oficial, neoficial sau cine stă în spatele sângelui. E o revoluţie mascată, în desfăşurare, o ţară în care s-au ciocnit puternic două tabere (populaţia vs. guvern, democraţii vs. conservatorii, SUA/UE vs. Rusia, interese politice vs. interese economice etc.).

Şi aici prea puţină lume e interesată de ce se întâmplă în Ukraina. Nu este nici un reportaj făcut, nu este nici o ştire publicată (cu excepţia celor săptămânare, la secţiunea “ce se mai întâmplă prin lume”) şi nici pe net nu se agită oamenii. Exceptie mai fac protestele gay sarind în capul Rusiei pentru că ei sunt răi şi se comportă aiurea cu gayii… adică… o mână de oameni iese în stradă cu afişe, poze şi texte şi mărşăluiesc în faţa consulatului rusesc din Toronto pentru drepturile gaylor din Rusia.

Diferenţă de priorităţi, diferenţă de dezvoltare economică, altă lume, alte probleme sociale.

Aici e o poză făcută de un prieten, Joseph, un rezumat Ukraina 17 Feb 2014:
Ukraine protests Feb 2014

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *