Puşcărie pe contract – viaţa în căminele din Braşov
Voiam să scriu articolul ăsta (da, “ăsta” pentru că sunt ardelean :P) de câteva zile bune. De fiecare dată când ajungeam în cămin eram obosit, sau mai stăteam la bere poveste cu prietenii, iar dimineaţa înainte de muncă … nu mai era destul timp.
În prezenta scriere doresc să vă detaliez câteva aspecte care nu sunt trecute în contractul pe care-l semnează orice chiriaş al căminelor studenţeşti din Braşov, dar se aplică pe principiu “nu-ţi convine? te dăm afară din cămin!”. Prin ce scriu aici critic conducerea Universităţii Transilvania din Braşov şi tâmpeniile impuse după propriul plac, fapte ce pot fi aduse în instanţa de judecată dar pentru ca e vorba de studenţi … nu-şi fac probleme. Înainte de toate aş vrea să subliniez că cele povestite mai jos au loc şi în ziua de astăzi în Complexul Memorandului din Braşov (pe Colină nu ştiu cum este). Nu sunt legende studențești ci fapte adevarate.
Primul exemplu:
Este sărbătoare (nu contează care), iar tu te numeri printre cei mai puţin norocoşi care trebuie să muncească până în marea zi de sărbătoare. Ai dreptul să rămâi în cămin, doar dacă depui o cerere! Dacă ai fi fost chiriaş într-un apartament, sau casă, proprietarul ar veni să te oblige să depui o cerere să rămâi peste perioada sărbătorilor în spaţiul închiriat? După logica conducerii universităţii noastre… DA, este normal! Deşi nu apare scris în contractul semnat toamna, când ţi-ai făcut cazarea, dar acest detaliu este minor şi se poate trece peste.
Până acum totul e bine! Nu eşti dat afară din spaţiul Universităţii în care eşti chiriaş timp de aproape un an de zile. Acum, de Sfintele Sărbători (repet, oricare ar fi ele, pentru că toate sunt Sfinte) bunul Don al Mafiei Rector Universităţii se înduplecă să îţi dea voie să primeşti vizitator, rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori şi pentru ei bunicii sunt tot rude de gradul I), printr-un anunţ lipit de administratori prin cămine (pe pereţi sau uşi, doar e civilizaţie aici … nu suntem animale!). Dar s-a întâmplat să fie ani în care au uitat să menţioneze acest lucru pe afişul cu care îţi ţin cunoştinţele şi prietenii departe şi nu ai de ales decât să te cerţi cu portarul agentul de pază (evident … cea mai responsabilă persoană din instituţie).
Pe de altă parte, ca o măsură de securitate pentru studentul cazat în spaţiile mult condiţionate de numeroase reguli, uşa se închide cu cheia după ora 22:00. Deşi în mod normal pentru accesul în cămin ușa e deja închisă cu un sistem cu tag… totuşi uşile se închid și cu o cheie. Imaginează-te cum stai la uşă, dacă lucrezi seara sau noaptea, până se trezeşte portarul irascibil sau până se întoarce de la budă (a se citi că doarme în altă parte să nu fie deranjat). Eh … nu mai punem la socoteală barierele de pe Colină, camerele de supraveghere din exteriorul căminelor, camerele de supraveghere de pe holurile căminelor, portarii cu maşină pompaţi cu steroizi agenţii de securitate cu timp de intervenţie de “sub 2 minute”. Acest tip de securitate nu este destul pentru studentul deosebit de valoros al universităţii noastre.
Totuşi dacă trecem peste aceste aspecte (nici unul prevăzut în contractul semnat), pe timpul vacanţei vei avea surpriza să te trezeşti că trebuie să traversezi zeci de metri de hol până la budă/duş. Plimbă-te, studentule, până la duş că eşti tânăr şi poţi (vezi, doar să nu-ţi cadă prosopul din greşeală şi să-l prezinţi pe Dolănescu celor care urmăresc înregistrările). Asta pentru că trebuie închisă una dintre băi, la fiecare etaj. Cine ştie … poate studenţii rămaşi se vor căca mai puţin. Oricum femeile de servici nu dau sub nici o formă pe la muncă, iar altcineva nu este cine să cureţe băile.
NOTĂ: Am numărat 81 de paşi de la mine de la cameră până la duş sau WC.
Exemplul al II-lea
Regulamentul din cămin este doar notă informativă, chiar dacă este ataşat contractului de chirie semnat de student. Trebuie să respecţi regulamentul, altfel vei fi avertizat, sancţionat sau chiar dat afară din cămin. Până aici mi se pare normal, însă de când semnezi contractul regulamentul este mai volatil ca un litru de kerosen! Se schimbă şi se “adaptează” constant fără să ţi se ceară vreo părere şi fără să conteze dacă tu (chiriaşul, semnatar al contractului) eşti de acord cu el.
Prin regulamentul respectiv sunt câteva chestii care-ţi restricţionează viaţa la anumite reguli idioate. De exemplu, nu ai voie să găteşti în camera de cămin (risc de incendiu). Fine by me! Dar nu ai voie nici pe hol, pentru că deranjezi vecinii cu mirosul mâncării tale şi nu ai nici o sală special amenajată pe post de bucătărie unde să găteşti. Dacă te numeri printre norocoşii care primesc mâncare gătită de acasă e ok şi te descurci cu pachetul studentului: microunde+frigider, altfel trebuie să-ţi cumperi mâncarea gătită de la Real, Carrefour, cantina universităţii, fast-food şi alte locuri asemănătoare. În aceeaşi temă, dacă eşti fumător trebuie să te adaptezi “încălcării regulamentului, acceptat de conducere cu câteva mici excepţii”. Ce vreau să spun prin asta: Nu ai voie să fumezi în cameră, nu ai voie să fumezi pe hol sau pe casa scării, însă loc de fumat nu există. Cică ar exista acest spaţiu special pentru fumat … pe scara de incendiu. Evident şi scara de incendiu se închide când se hotărăşte conducerea să o blocheze (printr-o formulă complicată de calcul care include variabilele “am chef” şi “de-aia că vreau”).
Acelaşi regulament îţi interzice să socializezi (vezi imaginea de mai jos). Ar fi prea “pe faţă” să spună “ai dreptul să stai în cameră şi îţi este interzis să socializezi”. Uite cum stă treaba:
Studenţii care vor fi găsiţi pe casa scării sau holuri stând la cafea, suc, ţigări etc. li se va întocmi referat şi după caz vor fi exmatriculaţi din cămin.
Din propoziţia de mai sus eu înţeleg două lucruri mari şi late:
1. ăştia încă sunt comunişti şi cred că în acel contract apare pe undeva cuvântul “exmatriculare”; ori ei prin “exmatriculare” înţeleg ruperea contractului? wtf?
2. ăştia chiar vor ca noi să nu socializăm!
Dacă nu avem voie pe holuri, pe casa scării (unde nu avem cum să deranjăm vreun vecin), sau în camere (pentru că atunci ni se face referat pentru că am deranjat vecinii, sau se cheamă poliţia)… atunci unde? În faţa căminului? Nici acolo … pentru că indiferent de oră, dacă dai drumu la muzică, sau doar te strângi cu prietenii, te trezeşti cu şmecherii complexului poliţia care vine să împartă amenzi de “deranjare a ordinii publice” după bunul plac.
Al III-lea exemplu şi cel mai amuzant
Vecinul este deranjat de faptul că tu faci gălăgie. Tu dormi defapt, dar acest aspect este uşor uitat. Te trezeşti cu poliţia la uşă, buimac. Deschizi uşa şi încep domnii agenţi să se răstească la tine că faci gălăgie şi că eşti nesimţit pentru că stai în chiloţi în faţa marilor împăraţi lor. Tu eşti obligat să vorbeşti frumos cu ei, să te adresezi la persoana a II-a formal, deşi ei îţi vorbesc la “bă”, altfel te trezeşti cu amendă şi poate o palmă. Cunosc persoana care a păţit acest lucru şi am fost de faţă (stătea vis-a-vis de mine).
Un alt caz este când ai vecini nebuni. Mă rog … studenţi ce merită să fie luaţi la bătaie ca exemplu. Ei informează administraţia, poliţia şi conducerea (de obicei pro-rectorul sau decanul) de cele ce se întâmplă în cămin. Acelaşi tip de om îţi cheamă poliţia şi-ţi face reclamaţie că vorbeşti prea tare în cameră şi-l deranjezi. În această situaţie e bine să ai un levier la îndemână şi să-i dai jos dinţii. Cu astfel de oameni e bine să ai un contact cât mai scurt! Atât cât durează să atingă levierul dinţii.
Nu mai vreau să scriu alte exemple de poşti care conduc instituţii de învăţământ pentru că nu are nici un sens. Deşi ţi-am povestit multe aiureli de prin cămin (şi mai există multe altele nescrise din lene motive obiective) tot recomand oricui are ocazia să trăiască la cămin de la doi ani în sus… în sus până maxim 6 ani cu tot cu master, dacă stai mai mult prin cămine înseamnă că n-ai viaţă personală sau preferi să stai în cămin pentru că eşti un ratat social şi profesional. Evident excepţie fac doctoranzii, pe bună dreptate.
Concluzie pentru acest articol, adresat Conducerii Universităţii Transilvania de la ora actuală: sunteţi proşti şi inapţi! Portarii şi femeile de serviciu au mai multă putere şi sunt mai “responsabili” decât stundeţii. Dragi pup-in-cur-işti de profesori şi decani studenţi senatori, voi ce pula mea păziţi în şedinţele voastre? Nu cumva ar trebui să reprezentaţi părerea studenţilor “de rând”?
Următorul articol pe tema asta va fi adresat studenţilor needucaţi de părinţii lor, fetelor care sunt senzuale şi cu mucii pe sus dar nu ştiu să NU-şi arunce tamponul în WC că se înfundă, dar nici să nu-l lipească pe pereţi. De asemenea idioţilor şi idioatelor care cred că geamul de la cameră este pe post de tomberon şi că fiecare WC are colac pentru a sta cu picioarele pe el.
Pozele promise le voi ataşa când voi ajunge la laptopul propriu şi le downloadez de pe telefon.
După cum am promis când am scris articolul, ete pozele cu afişele de care-ţi povesteam mai sus. Click pe poză să se mărească:
Am uitat să menţionez că pe durata vancanţelor de sărbători există un obicei (poate chiar ritual) să oprească apa calda… chiar dacă sunt studenţi cazaţi în cămin, în acelaşi timp.
Am uitat să menţionez că pe durata vancanţelor de sărbători există un obicei (poate chiar ritual) să oprească apa calda… chiar dacă sunt studenţi cazaţi în cămin, în acelaşi timp.
Sunteti victimele unui sistem pe care voi l-ati creat prin nepasare…
Sunteti victimele unui sistem pe care voi l-ati creat prin nepasare…
Cu portarii pe timpul vacantei am patit si eu! Am asteptat o jumatate de ora pana sa apara si el pe la usa. Zicea ca a fost in tura sa vada ce e prin camin … la ora 5 dimineata?
La fel cum toti romanii suntem victimele unui sistem pe care tot noi l-am creat prin nepasat 🙂
Cu portarii pe timpul vacantei am patit si eu! Am asteptat o jumatate de ora pana sa apara si el pe la usa. Zicea ca a fost in tura sa vada ce e prin camin … la ora 5 dimineata?
La fel cum toti romanii suntem victimele unui sistem pe care tot noi l-am creat prin nepasat 🙂
Exact… Avem ca romanii chestia asta in noi… ne plangem mereu dar nu facem nimik 🙂
Exact… Avem ca romanii chestia asta in noi… ne plangem mereu dar nu facem nimik 🙂
Si acestea sunt doar cateva aspecte, poate nu neaparat cele mai grave. Nu stiu daca si la voi se intampla lucrul asta, dar la noi s-a format un obicei ca ca in aproximativ fiecare an bobocii sa fie batuti mar de catre “comitetul de conducere” respectiv presedintii de camin, vicepresedintii, sefii de palier si prietenii lor cretini. Imi aduc aminte de o situatie in care efectiv, intr-o noapte dupa ce au baut bine si au distrus tot ce au gasit pe holuri, turma asta de maimute a luat fiecare camera din camin la rand si i-a lasat pe boboci plini de vanatai si fara dinti in gura. Au fost anuntati administratorii, decanii, rectorul, presa scrisa, televiziunea, bineinteles fara nici un rezultat. Raspunsul lui Visa a fost “si ce sa fac eu?”, si numai dupa ce a vazut ca se ingroasa treaba si ca au apelat studentii la presa, s-a facut o EXTAORDINARA SEDINTA in care s-a hotarat sa fie exmatriculate animalele( asta ca sa aiba presa ce sa scrie) pentru ca de fapt aia au stat bine mersi in continuare in camin,avand aceleasi “functii” care le permit sa-si excercite autoritatea, sub protectia administratorilor care functioneaza pe sistemul “Bine le-ati facut, sa vada si ei cine e seful!”
Nu e vorba de nepasare, si eu una stiu foarte bine ca in momentul in care ceri sa se ia niste masuri atunci cand ti se incalca drepturile, esti amenintat imediat cu exmatricularea, iar motivele se gasesc imediat, adica se inventeaza imediat (been there, done that…) pentru ca administratorii gasesc imediat doritori care sa le bage niste bani in buzunar ca sa se cazeze pe locul pe care il lasi tu liber (de aia inca mai banatuie prin camin studenti pe la Spiru sau Cantemir, sau altii care au terminat de ani buni facultatea)…
Si acestea sunt doar cateva aspecte, poate nu neaparat cele mai grave. Nu stiu daca si la voi se intampla lucrul asta, dar la noi s-a format un obicei ca ca in aproximativ fiecare an bobocii sa fie batuti mar de catre “comitetul de conducere” respectiv presedintii de camin, vicepresedintii, sefii de palier si prietenii lor cretini. Imi aduc aminte de o situatie in care efectiv, intr-o noapte dupa ce au baut bine si au distrus tot ce au gasit pe holuri, turma asta de maimute a luat fiecare camera din camin la rand si i-a lasat pe boboci plini de vanatai si fara dinti in gura. Au fost anuntati administratorii, decanii, rectorul, presa scrisa, televiziunea, bineinteles fara nici un rezultat. Raspunsul lui Visa a fost “si ce sa fac eu?”, si numai dupa ce a vazut ca se ingroasa treaba si ca au apelat studentii la presa, s-a facut o EXTAORDINARA SEDINTA in care s-a hotarat sa fie exmatriculate animalele( asta ca sa aiba presa ce sa scrie) pentru ca de fapt aia au stat bine mersi in continuare in camin,avand aceleasi “functii” care le permit sa-si excercite autoritatea, sub protectia administratorilor care functioneaza pe sistemul “Bine le-ati facut, sa vada si ei cine e seful!”
Nu e vorba de nepasare, si eu una stiu foarte bine ca in momentul in care ceri sa se ia niste masuri atunci cand ti se incalca drepturile, esti amenintat imediat cu exmatricularea, iar motivele se gasesc imediat, adica se inventeaza imediat (been there, done that…) pentru ca administratorii gasesc imediat doritori care sa le bage niste bani in buzunar ca sa se cazeze pe locul pe care il lasi tu liber (de aia inca mai banatuie prin camin studenti pe la Spiru sau Cantemir, sau altii care au terminat de ani buni facultatea)…
Am uitat sa mentionez ca e vorba de colina aici 🙂
Am uitat sa mentionez ca e vorba de colina aici 🙂
@Lorelei: Am auzit şi eu de situaţiile astea de pe colina, chiar şi de cazul foarte bine promovat prin mass-media în care au fost 2 băieţi înjunghiaţi. Atunci s-a decis instalarea camerelor de supraveghere (fără rezultat). Totuşi este interesant cum se face că fix când unul sau câţiva din protejaţii administratorilor face câte o “boacănă” (că-s băieţi buni, doar că au avut ghinion … de a se naşte, părerea mea), nu mergeau camerele de supraveghere! Domn`le fix atunci a fost o eroare, cumva, pe reţea şi nu mergeau camerele 🙂
Ar mai fi şi problema studenţilor Erasmus. Defapt problema universităţii legată de acest program, pentru că oferă atât de multe locuri pentru studenţii din alte ţări, încât se ajunge la situaţia de a exmatricula studenţii români (pe varii motive), pentru a elibera câteva locuri. Anul acesta, în semestrul II au fost acceptaţi mai mulţi studenţi Erasmus decât în primul semestru (asta nu s-a mai întâmplat până acum). Astfel au apărut anunţuri de genul: “Cine a făcut gălăgie pe hol ieri noapte să se prezinte pentru decazare şi exmatriculare, la administraţie.” … fraierii merg :)) şi în funcţie de situaţie se găseşte câte un motiv. Adevărul e că nu au existat “cine a făcut gălăgie”, pentru că dacă ar fi fost erau nominalizaţi ca la Oscar pe o listă lipită pe uşa de la intrare. Dar … mă rog.
Am să revin şi cu pozele. Îmi cer scuze, dar încă nu am avut timp.
@Lorelei: Am auzit şi eu de situaţiile astea de pe colina, chiar şi de cazul foarte bine promovat prin mass-media în care au fost 2 băieţi înjunghiaţi. Atunci s-a decis instalarea camerelor de supraveghere (fără rezultat). Totuşi este interesant cum se face că fix când unul sau câţiva din protejaţii administratorilor face câte o “boacănă” (că-s băieţi buni, doar că au avut ghinion … de a se naşte, părerea mea), nu mergeau camerele de supraveghere! Domn`le fix atunci a fost o eroare, cumva, pe reţea şi nu mergeau camerele 🙂
Ar mai fi şi problema studenţilor Erasmus. Defapt problema universităţii legată de acest program, pentru că oferă atât de multe locuri pentru studenţii din alte ţări, încât se ajunge la situaţia de a exmatricula studenţii români (pe varii motive), pentru a elibera câteva locuri. Anul acesta, în semestrul II au fost acceptaţi mai mulţi studenţi Erasmus decât în primul semestru (asta nu s-a mai întâmplat până acum). Astfel au apărut anunţuri de genul: “Cine a făcut gălăgie pe hol ieri noapte să se prezinte pentru decazare şi exmatriculare, la administraţie.” … fraierii merg :)) şi în funcţie de situaţie se găseşte câte un motiv. Adevărul e că nu au existat “cine a făcut gălăgie”, pentru că dacă ar fi fost erau nominalizaţi ca la Oscar pe o listă lipită pe uşa de la intrare. Dar … mă rog.
Am să revin şi cu pozele. Îmi cer scuze, dar încă nu am avut timp.
Buna seara! Am citit toate aceste comentarii si pot spune ca mi-am facut deja o părere cu privire la viata din cămine pe timpul facultății! Eu sunt in primul an, în cadrul facultății Alimentație si Turism pe specializarea inginerie și management în industria turismului. Inițial, ma gândeam ca pot rămâne macar 1-2 luni la camin pana cand reușesc să închiriez ceva, dar nu cred ca e cea mai bună idee!
Eu am o administratoră de coşmar. Nebuna ne pune să dăm bani ca să cumpere maşină de spălat şi cuptor cu microunde. Păi îi normal aşa ceva?