WikiLeaks şi libertatea de exprimare

By on Aug 24, 2012 in Politica, Presa

Articol scris de MICHAEL MOORE şi OLIVER STONE
Publicat pe 20 august 2012

NOI, în întreaga noastră carieră de creatori de filme, am prezentat ştiri în Statele Unite şi în lume în diferite forme; ştiri care trusturile oficiale de acest gen au “uitat” să le ofere publicului american, au “uitat” să informeze publicul american, mai ales despre acele acţiuni nepopulare şi urâte ale guvernului nostru (nr. SUA). Din acest motiv am fost foarte recunoscători celor care au reuşit să facă WikiLeaks şi aplaudăm decizia Ecuadorului de a aproba azil diplomatic pentru fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Acesta locuieşte acum în ambasata Ecuadorului din Londra.

Ecuador a acţionat în conformitate cu cele mai importante principii internaţionale a drepturilor omului. Într-adevăr, nimeni nu poate demonstra mai bine cât de justă este această acţiune a statului Ecuador decât ameninţările guvernulului britanic de a încălca principiul consfinţit al relaţiilor diplomatice prin invadarea ambasadei pentru a-l aresta pe domnul Assange.

Încă de la înfiinţarea WikiLeaks au fost date publicităţii filmări (printre care renumita “Collateral Murder” – Crime colaterale) în care un elicopter Apache american atacă civili neînarmaţi în Bagdad; sau detaliile esenţiale şi adevăratele feţe ale războiului cu Irak şi Afganistan; sau forţarea dictaturii Yemenului de a ascunde adevăraţii responsabili ai bombardamentelor; sau presunile administraţiei Obama asupra altor state de a nu judeca în instanţă oficialii administraţiei Bush pentru tortură şi multe altele.

După cum era de aşteptat, reacţia celor care ar prefera ca americanii şi întreaga lume să nu ştie, să nu fie informaţi asupra acestor acţiuni, a fost feroce. Lideri importanţi americani votaţi de populaţie din ambele partide l-au numit pe domnul Assange un “high-tech terrorist”. Chiar senatorul Dianne Feinstein, democrat din California care conduce Comitetul Select al Senatului asupra Inteligenţei, a cerut ca fondatorul WikiLeaks sub legea americană a spionajului. Majoritatea americanilor, britanicilor şi suedezilor (populaţia) nu ştiu că statul suedez nu l-a acuzat oficial pe domnul Assange sub nici un cap de acuzaţie, ci doar au emis un mandat de arestare asupra unei posibile acuzaţii de viol în 2010.

Toate aceste acuzaţii trebuie bine investigate înainte ca domnul Assange să fie mutat în altă ţară, unde sistemul injust de justiţie al Suedei nu-l poate atinge. Totuşi guvernele britanice şi suedeze sunt cele care stau în calea acestei investigaţii şi nu Assange cum anunţă presa. Autorităţile suedeze au călătorit în alte tări pentru interogatorii de câte ori a fost nevoie şi nu doar o dată. Fondatorul WikiLeaks s-a declarat, în nenumărate rânduri, dispus să fie interogat în Londra. Mai mult de atât, guvernul eucuadorean a oferit suedezilor posibilitatea de a-l interoga pe Assange chiar în ambasata lor de la Londra. Ambele propuneri au fost refuzate de guvernul Suediei.

Pentru mai mult ajutor în investigaţie, Assange este dispus să meargă în Suedia în cel mai scurt timp cu condiţia ca guvernul suedez să jure că nu va fi extrădat Statelor Unite. Oficialii Suedezi nu s-au arătat interesaţi nici de această opţiune, ba chiar au transmis (prin intermediul ministrului de externe Carl Bildt) un mesaj unuia din consilierii juridici ai lui Assange că Suedia nu e dispusă să facă acest jurământ sub nici o formă. În aceeaşi măsură guvernul Marii Britanii ar avea acestă posibilitate, să-l interocheze fără a-l extrăda Statelor Unite însă nici aceştia din urmă nu sunt dispuşi să facă această înţelegere. Încercările Ecuadorului de a media cele două părţi au fost respinde de asemenea fără nici un fel de explicaţii.

Luând în considerare toate cele de mai sus, acţiunile guvernului Britanic şi Suedez ne sugerează că defapt planurile lor sunt de a-l duce pe fondatorul WikiLeaks în Suedia. Odată ajuns acolo, datorită tratatului de extrădare dintre Suedia şi SUA domnul Assange va ajunge în instanţa Statelor Unite unde va fi acuzat şi judecat. Assange are toate motivele să se teamă de această soluţie întrucât Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii au confirmat oficial că “SUA investighează cazul WikiLeaks de mai mult de doi ani iar faptele criminale ale acuzatului au fost continue şi sunt evidente de-a lungul existenţei WikiLeaks”. Chiar WikiLeaks a interceptat şi publicat emailuri de la Stratfor, o companie privată de informaţii, în care era menţionat că marele juriu (Grand Jury) deja s-a declarat cu o concluzie împotriva lui Assange şi că judecata va fi doar o formalitate.

După cum ne demonstrează istoria, Suedia va ceda presiunile Statelor Unite şi-l vor extrăda pe domnul assange într-un final. În 2001 guvernul suedez a oferit azil diplomatic şi politic pentru doi egipteni, ca după câteva luni să-i ofere CIA-ului, care la rândul lor i-a oferit regimului Mubarak de care fugeau aceştia doi. Ambii egipteni au fost torturaţi până la moarte de regimul Mubarak, după cum se arată într-un comunicat de presă egiptean.

Dacă Julian Assange va fi extrădat Statelor Unite se va crea un precedent pentru următorii ani în întreaga lume. Assange nu este un cetăţean american iar acţiunile sale nu au avut loc pe teritorul Statelor Unite. Dacă judecătorii americani îl vor găsi vinovat, un jurnalist internaţional judecat în astfel de condiţii, nimic nu va putea opri China sau Rusia să urmeze aceeaşi logică şi să facă presiuni pentru extrădarea cetăţenilor şi jurnaliştilor strănini incomozi (de altă origine decât chinezi sau ruşi) oriunde în lume. Un astfel de posibil precedent ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea indiferent dacă sunt sau nu admiratori WikiLeaks.

Cerem poporului britanic şi suedez să ceară guvernelor proprii răspunsul la câteva întrebări elementare: De ce guvernul Suediei refuză interogarea domnului Assange în Londra? Şi de ce nu doreşte nici guvernul Marii Britanii şi nici cel al Suediei să promită că nu-l vor extrăda Statelor Unite dacă se predă? Cetăţenii Marii Britanii şi ai Suediei au oportunitate rară de a acţiona pentru susţinerea liberei exprimări în numele întregii lumi.

(Michael Moore and Oliver Stone are Academy Award-winning filmmakers)
Sursa: http://www.nytimes.com/2012/08/21/opinion/wikileaks-and-the-global-future-of-free-speech.html?_r=3

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *