Mai multe filme pe Netflix: VPN pentru Netflix

By on Feb 19, 2016 in Online, Reviews, Securitate, Servicii, WebIT

Dacă vrei să foloseşti un VPN pentru a fi anonim pe internet (şi prin asta mă refer strict la a-ţi ascunde IP-ul de diferite servicii sau posibile interceptări) îţi recomand să citeşti articolul Cum să-ţi alegi un VPN de încredere. În acest articol discutăm doar de cum şi de ce ai alege să foloseşti un VPN pentru Netflix.

Până de curând puţină lume folosea NetFlix pentru că nu era un serviciu oferit in România, iar cei care-l foloseau deja au învăţat ce înseamnă un VPN.

Dar cum serviciul este oferit acum şi în România (şi probabil te numeri printre cei care şi-au făcut abonament) ţi-ai dat seama până acuma că sunt foarte puţine seriale sau filme interesante pe acolo. Asta e pentru că ce se oferă pentru piaţa din România nu este la fel ca oferta de pe piaţa din Statele Unite. Filtrarea conţinutului se face în funcţie de IPul tău care, în mod normal, este de România.

Acum, în momentul în care scriu articolul oferta Netflix pentru diferite ţări sună cam aşa: 6,995 show-uri în SUA, 4,362 în Canada, 2,475 în Australia, 1,425 în Italia pe când în România sunt estimate în jur de 350.

Există metode de a putea vedea, legal, conţinutul Netflix din Statele Unite. Şi spun legal pentru că serviciile de VPN sunt legale iar tu, consumatorul, plăteşti un abonament la Netflix pentru accesul la conţinutul lor. Faptul că oferta pentru România este alta nu contravine legislaţiei în vigoare. E ca şi când te abonezi la “Whiskey of the month” dar pentru că îl preferi pe cel Scoţian trimiţi cererea la sediul din Scoţia în loc de cel din Bucureşti.

Vezi şi: Neflix a anunţat că depune eforturi să blocheze userii care folosesc VPN sau proxi-uri

Dar de ce Netflix restricţionează conţinutul în funţie de ţară?

Din cauza Hollywood-ului, şi-atât. Prin sistemul de lobby marile studiouri şi case de producţie au reuşit să implementeze în Statele Unite diferite legi care să-i protejeze de furtul intelectual, sau mai bine zis legile de copyright. Astfel, dacă un film a fost produs de Sony, la Hollywood, nimeni din lume nu mai are dreptul să-l folosească fără acordul explicit al producătorilor şi/sau distribuitorilor autorizaţi. Ăştia din urmă, dorind să facă mulţi bani încheie contractele pe zone de distribuţie. Astfel, dacă un distribuitor din Europa de Est decide că vrea să difuzeze un film va fi limitat în a-l difuza într-o anumită ţară sau un grup de ţări din zona contractată.

Dar legile astea au fost făcute înainte să existe internetul şi mai târziu au fost doar puţin adaptate pentru mediul online. Din cauza asta, chiar dacă vrei să vezi Terminator 1, nu ai dreptul să-l difuzezi fără să cumperi drepturile. Ideea că un copyright expiră e falsă (în general indusă de la Windows98 sau XP care acum sunt gratis şi la care Microsoft a decis să o limiteze la 10 ani). Dar cine mai vrea să cumpere drepturile pentru Terminator 1 (pe sume uriaşe de bani), dacă nu sunt mai mult de 10 oameni intr-o populaţie de 2 milioane care vor să-l vadă şi sunt dispuşi să plătească pentru asta. Şi “oamenii dispuşi” sunt măsuraţi prin diverse mecanisme, cântăriţi la cantitate şi verificaţi la calitatea şi disponibilitatea de plată.

Şi uite-aşa, cu cât o populaţie mai mare e dispusă mai mult să plătească pentru filme, cu atât mai multe filme sunt oferite de Netflix.

Cum funcţionează un VPN

VPN = Virtual Private Networ (Reţea virtuală privată) dar last Wikipedia să ne explice mai bine:

O rețea privată virtuală (din engleză: virtual private network, prescurtat VPN) extinde o rețea privată peste o rețea publică, precum internetul. Permite unui calculator sau unui dispozitiv ce poate fi conectat la rețea să trimită și să primească date peste rețele publice sau comune ca și cum ar fi conectat la rețeaua privată, beneficiind în același timp de funcționalitatea, securitatea și politicile rețelei publice.

Hai să trecem la partea interesantă, cum “îţi iei” VPN?

E simplu. Intri pe pagina de VPN a unuia dintre provideri şi-ţi faci cont. Mulţi oferă şi pachete gratuite, pentru care viteza e limitată, limitează ţările din care ţi se alocă un IP, sau au reclame sau pur şi simplu durează până “prinzi linie”. Pentru unii utilizatori e importantă ţara în care îşi are sediul firma. În special firmele cu sediul in Statele Unite pot fi forţate de instanţele de judecată sau guvern să ofere toate log-urile cu activităţile userilor (dacă există).

Majoritatea serviciilor îţi cer să-ţi instalezi o aplicaţie mică pe calculator şi/sau telefon, iar când vrei să ţi se aloce un IP de altă ţară dai click şi gata. Important de reţinut e că în cazul în care ai un Smart TV care se conectează direct la net (Wi-fi sau LAN) trebuie să faci nişte setări suplimentare, situaţie în care de cele mai multe ori de ajută cei de la firma de VPN.

VPN pentru Netflix

Aici ai câteva din cele mai cunoscute firme de VPN pentru Netflix. Cele 3 de mai jos sunt soluţii bune, în special datorită vitezei de conexiune şi a numărul de servere (şi ţări) din care poţi alege. Revin cu un articol în care dau mai multe oferte, inclusiv gratuite.

ExpressVPN

– de la $8.32/lună la plata pentru 1 an, pentru primul an; $99.99/an după primul an;
– $12.95/lună pentru plata lunară;
Pro:
* servere în 78 de ţări; multe severe în State;
* aplicaţie pentru iPhone, iPad şi dispozitive Android;
* în 30 de zile poţi primi bani înapoi dacă te răzgândeşti;
* 2 conexiuni simultan;
* P2P: Yes
Contra:
* cam scump, comparat cu oferta de pe piaţă;
* salvează unele log-uri despre activitatea userilor;
* are sediul in Statele Unite;

VPNArea

– de la $4.91/lună, dacă plăteşti pe 1 an în avans;
– $9.90/lună, cu plată lunar;
Pro:
* 5 conexiuni simultan;
* nu salvează log-uri despre activitatea userilor;
* servere în 51 de ţări;
* acceptă plata cu Bitcoin;
* în 7 zile poţi primi bani înapoi dacă te răzgândeşti;
* P2P: Da
* servicii de SmartDNS incluse
Contra:
– sunt noi şi nu se ştiu prea multe despre firma asta; oferta este foarte bună, dar nu se ştie încă dacă ceea ce declară (faptul că nu salvează log-uri) este adevărat sau nu;

VyprVPN

– de la $6.67/lună, dacă plăteşti pe 1 an în avans;
– de la $9.99/lună, cu plată lunar;
Pro:
* o viteză foarte bună; au infrastructură proprie; firma oferă şi alte servicii de sercuritate online (fac parte din Golden Frog);
* 36 de ţări;
* până la 3 conexiuni simultan;
* servicii de SmartDNS incluse
* servere “Chameleon” stealth (dacă guvernul se hotărăşte să limiteze accesul la internet, cum s-a întâmplat în Egipt în urmă cu câţiva ani, cu aceste servere poţi să ocoleşti rescricţia);
* în 3 zile poţi primi bani înapoi dacă te răzgândeşti;
Contra:
* timp scurt de decizie (3 zile dacă te răzgândeşti);
* salvează log-uri despre metadata-ul conexiunilor;
* sub jurisprudenţa SUA;
* P2P: nu

Sursa pozei: Netflix to block access through VPN from Australia and other countries

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *