Zboruri ieftine folosind 7 trucuri cu Google Flights

By on Mar 15, 2015 in Excursii, Online, Reviews, Servicii, WebIT, Zi de zi

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

În ultima vreme am fost nevoit să caut bilete de avion cu diferite destinații, să fie zboruri ieftine, de durată scurtă și cu avioane și servicii de o calitate bună. Pare că cer prea multe, dar îți arăt câteva trucuri care te vor ajuta să poți bifa toate cerințele astea.

Reclamele de la firmele tip Trivago sau Expedia care-ți promit “cel mai” zbor par a fi aproape de adevăr. Spun “aproape” doar pentru că există mai bun decât ce-ți oferă ei.

Google Flights îți oferă cele mai bune opțiuni în materie de bilete de avion, fie că sunt zboruri ieftine, fie că e vorba de timpul petrecut prin escale. În articolul ăsta am să listez avantajele găsite de mine pentru folosirea produsului lor – nu e postare plătită, dar are multe chestii cu adevărat bune.

 

1. Zboruri ieftine, scurte și bune calitativ sunt grupate la începutul listei, inclusiv zboruri low cost

Sortarea rezultatelor Google FlightsPlus: Ca exemplu am căutat un zbor spre Paris. Pentru că e vorba de un zbor relativ scurt mă interesa doar cel mai ieftin zbor, indiferent de ora de plecare sau sosire la destinație. Când diferențele dintre calitate/durată/preț sunt considerabile pentru distanța căutată (revin la criteriul calitativ) Google Flights grupează ofertele cele mai bune la începutul listei. Dacă sunt mai multe zboruri au același preț le arată pe toate, indiferent de companie.

Fiind un produs în dezvoltare apar noi caracteristici constant, iar rezultatele se îmbunătățesc simțitor pentru cineva care folosește serviciul constant. Din 2015 (poate mai devreme, dar atunci am simțit eu diferența) în rezultatele zborurilor europene sunt incluse zboruri low cost de genul celor de la Blue Air și Wizz Air.

Minus: Încă nu sunt incluse toate zborurile low cost în rezultate. Din câte am observat în America de Nord Google Flights are cele mai bune rezultate incluzând toate companiile de zbor de pe piață, în Europa ar mai avea de completat puțin iar pe alte continente cum ar fi Asiatic sau African mai are mult de lucru.

Zboruri ieftine cu Google Flights

 

2. Poți selecta alt zbor de întoarcere dacă cel oferit

Plus: Dacă vrei să schimbi linia aeriană pentru retur poți face asta fără probleme, văzând direct costul final al întregului zbor dus-întors. De obicei rezultatele păstrează prețul selectat inițial, dar se poate ca zborul de retur să aibă o escală foarte lungă pentru ziua selectată de tine și să preferi să dai 10 euro în plus în loc să stai 15 ore în vreun aeroport oarecare. Opțiunea te mai ajută și în situațiile în care ora de întoarcere e la o oră nepotrivită sau aeroportul de sosire/plecare nu este potrivit.

În exemplul selectat de mine (București – Paris) aveam opțiunile următoare:
162€ dus-întors cu Wizz Air; aterizează la Beauvais–Tillé Airport
253€ dus-întors cu TAROM, operat de TAROM; aterizează la Charles de Gaulle Airport

Pentru oferta cu Tarom zborul de întoarcere ar fi cu Alitalia operat de TAROM și durează 15h 45m (escală de 12 ore într-un aeroport din Milano, Linate Airport). Ținând cont de timpul necesar pentru check-in/check-out, vamă, transport în oraș + întoarcere, îți oferă 5 ore de petrecut prin Milano.

Dar dacă vacanța ta este de un weekend și nu vrei să pierzi 12 ore pe drum? Pentru încă 30€ – 31€ poți ajunge înapoi în București în aproximativ 3 ore fără să zbori low cost.

Minus: Când vine vorba de limite, un exemplu ar fi ofertele low cost. Se pare că există un tag al companiilor low cost în formula folosită pentru rezultate și dacă vrei să schimbi zborul de retur o poți face doar în categoria respectivă deși nu ai nici o opțiune să selectezi altfel (low cost or not).

Zbor ieftin cu retur flexibil

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

3. Ai data călătoriei flexibilă? Poți verifica direct pe calendar cea mai ieftină zi.

Plus: Pe majoritatea site-urilor de profil poți să vezi prețurile cu 2-3 zile înainte și după data selectată de tine, dar cu Google Flights ai cum să găsești cele mai ieftine zboruri întreaga lună sau chiar întregul an, direct pe calendar din totalul ofertelor existente. Pentru a face și mai ușor de selectat data culoarea prețului se face verde arătând cel mai mic preț din ziua respectivă (evident, nu? totuși multor tooluri asemănătoare le lipsește chestia asta).

În cazul în care ți se pare prea greu să urmărești pe calendar, la baza ferestrei ai și un graphic reprezentând aceleași prețuri în funcție de zi. Opțiunea asta, în modul în care este prezentată, îți economisește foarte mult timp doar pentru că nu trebuie să dai back, să schimbi data de plecare sau/și retur și să aștepți din nou să listeze rezultatele, cum se întâmplă la majoritatea celorlalte site-uri de profil.

Minus: Dacă prețul mic este singurul criteriu după care cauți biletul de avion atunci nu se aplică. Totuși eu prefer să nu-mi pierd din zilele libere sau de concediu pe drum și se întâmplă des ca cel mai mic preț oferit în calendar să nu fie și direct sau cu escala cea mai scurtă.

zbor ieftin direct in calendar flexibil

 

4. Calitatea zborului este luată în considerare în listarea rezultatelor, chiar și pentru căutările de zboruri ieftine

Plus: Dacă pentru tine calitatea zborului este mai importantă, Google Flights are grijă și asta. Spuneam mai sus că pe lângă prețul și durata zborului motorul de căutare ia în calcul în formula sa și calitatea. Aici intră mai mult tipul de avion, dotarea și spațiul la picioare decât calitatea serviciilor oferite. Nu se face ranking în calitatea serviciilor sub nici un fel, însă faptul că are Wi-Fi cu internet (doar la decolare sau și în timpul zborului), priză și/sau USB, un spațiu mai mare sau mai mic între scaune, sau chiar anul de producție al avionului folosit. Probabil sunt mai multe elemente dar nu toate sunt vizibile.

Numărul bagajelor de cală gratuite sunt afișate separat, în partea de sus a selecției (chenarul albastru).

Minus: Chiar dacă prețul contează și te uiți după zboruri ieftine, poți să vezi și dacă ai priză la fiecare loc/scaun, Wi-Fi, tipul avionului folosit și uneori spațiul dintre scaune. Dar dacă vrei să afli mai multe detalii despre avion trebuie să îți faci propria documentare. Distanța dintre scaune poate varia între aceleași modele de avioane datorită modului de rearanjare, în situațiile în care firma aeriană a decis acest lucru. Astfel de informații lipsesc de pe site. Personal, la zborurile scurte mă interesează să am un spațiu acceptabil la picioare, între scaune; iar pentru transatlantic să aibă media center sau cel puțin o priză. Da, am avut neplăcuta experiență de a zbura cu un avion mai vechi care nu avea media center și nici USB sau priză… transatlantic de 14 ore.

Numărul bagajelor de cală nu este menționat la fiecare zbor în parte și când ai 2 sau mai multe companii aeriene pe bilet au doar un mesaj general “pot exista costuri suplimentare pentru bagaje adiționale”.

calitatea zborului formula google flights

 

5. Salvează opțiunile cu zboruri ieftine și urmărește evoluția prețurilor

Plus: Dacă ai o rută pe care zbori des poți să faci o analiză, după o perioadă de timp, să vezi când este cel mai eficient să cumperi biletul. Sau dacă te gândești din timp să zbori într-o vacanță poți urmări evoluția prețurilor la fel cum poți face cu bursa. Vezi cum crește și scade, chiar și cu cât, doar doar după ce a avut loc schimbarea de preț. Spre deosebire de bursă prețurile la biletele de avion sunt mai predictibile depinzând în principal de:
* ziua din săptămână pentru plecare și retur: de obicei zilele de marți și joi sunt mai ieftine;
* perioada anului: de obicei luna ianuarie este cea mai ieftină din an și august cea mai scumpă – în Europa și America de Nord;
* sărbătorile mari din an: Crăciunul, Paștele și Anul Nou;
* meteorologia și alte fenomene naturale sau create de om: aici mă refer la furtunile de zăpadă, zonele periculoase din cauza războaielor frecvente (de obicei evitate de majoritatea liniilor aeriene, dar nu de toate – moment în care prețul crește proporțional cu riscul și cererea de pe piață);
* cu cât timp înainte de zbori cumperi biletul: cu un an înainte va avea un preț standard estimat, cu 3 luni înainte va începe să fluctueze, iar cu o zi înainte de zbor va avea un preț mai mic sau mai mare în funcție de gradul de ocupare a locurilor în avion;
* și – evident – prețul combustibilului, taxele țării din care cumperi biletul și taxele de aeroport (cu cât e mai mare traficul aerian pe un aeroport cu atât sunt mai mari taxele respective; un zbor de pe Ciampino, Roma e mai ieftin decât un zbor de pe Fiumicino, Roma).

evolutia preturilor biletelor de avion

Dar despre evoluția prețurilor biletelor de avion ar fi loc de un articol întreg. Pe lângă opțiunea de a salva zborul și de a-i urmări evoluția prețului poți primi și notificări. Spre exemplu știi că în bugetul tău nu are loc un zbor mai scump de 200€/persoană pentru vacanța la Paris. Salvezi mai multe variante, chiar dacă poate nu au cel mai bun preț în momentul respectiv și le adaugi pe fiecare la alertă prin Google Now. Astfel vei primi pe telefon o notificare în momentul în care oricare din lista ta de zboruri ieftine urmărite atinge prețul de 200€ sau mai puțin.

alerte de pret pe telefon pentru bilete la zboruri ieftine

Minus: Revenind la subiect, unul din dezavantaje este faptul că istoricul zborurilor selectate și căutate este salvat automat. Nu contează dacă vrei sau nu acest lucru. Da, se pot șterge mai târziu dar pentru asta trebuie să fi conștient că lui Google îi place să stocheze date și informații despre tine, oricine ai fi.

salveaza zborul urmareste evolutia pretului pe Google Flights

 

6. Valuta, comisoanele, taxele, prețuri, costuri și altele

Plus: Costurile pot fi afisate în RON, euro, dolari sau orice valută în care se poate cumpăra biletul plus valuta țărilor de plecare și destinație. Excepție fac statele insulare mici care nu au linii aeriene proprii. Marele avantaj este faptul că nu trebuie să mai cauți schimburi valutare în diferite țări. Nu știu detaliile economice din spatele conversiei, dar estimarea de pe Google Flights s-a dovedit foarte exactă. Un exemplu ar fi momentul în care am cumpărat bilet de avion din Turcia urmărind prețul în euro, dar plătind cu un card în RON. (Turkish Airlines – pentru că erau mai ieftine de acolo decât din Canada)

valuta pretului la bilete pe google flights

Toate taxele de aeroport, TVA și altele sunt incluse în prețurile afișate. Nu trebuie să-ți faci proble de +/- 24% și taxe de aeroport etc..

Google Flights, spre deosebire de majoritatea agențiilor, nu-ți cere comision. Și asta pentru că…

Minus: … nu poți cumpăra biletele direct de pe site. Este doar un motor de căutare, dar te direcționează spre site-urile companiilor aeriene, oferind și opțiunea altora specializate de tip Expedia.com.

După cum spun și ei cu steluță și font mic prețul este estimat și poate varia față de cel oferit de companie. După cum spuneam mai sus poate varia și în funcție de țara din care-l cumperi. Vrei să zbori cu Air France, schimbă-ți proxy-ul cu unul de Franța și încearcă din nou.

Asigurarea de călătorie nu este inclusă și dacă vrei una (de recomandat) trebuie achiziționată separat. Nu scrie nicăieri acest lucru, dar dacă până acum ți-ai cumpărat biletele de avion prin agenție probabil te-ai obișnuit să-ți ofere și serviciul ăsta.

Pentru zborurile scurte, cel puțin după noul trend Nord American, nu ai dreptul la nici un bagaj de cală în prețul biletului. Asftel de costuri trebuie adăugate la prețul afișat. S-ar putea ca în loc de o listă de zboruri ieftine să fii nevoit să ai o list a prețurilor bagajelor de cală și o cercetare suplimentară a ofertelor – Google Flights nu oferă un asemenea serviciu. În plus, principalul scop e să găsească zboruri ieftine, scurte și confortabile și mai puțin să fie un serviciu de vânzare de bilete aeriene

Trebuie să ai grijă cu ce companie aeriană faci rezervarea. Deși un zbor este apare a fi al Air France-ului, se poate să fie operat de TAROM, Air France poate doar vinde locuri în același avion în care poți cumpăra biletele la jumătate de preț în fix aceleași condiții, după cum se vede și mai jos.

cumpara bilete ieftine de avion prin google flights

7. Vrei să faci o vacanță și nu știi unde ai putea să zbori ieftin?

Plus: Poate vrei să faci o vacanță de un weekend plus luni (sau vineri) și nu știi exact unde să mergi. Setezi perioada de plecare și retur și-l lași pe Google Flights să-ți caute cele mai ieftine zboruri la întâmplare.

Ai putea spune că e o nebunie să faci asta și omul știe unde vrea să meargă în vancanță pentru că orice om normal nu-și permite să plece peste noapte în Madrid sau Berlin. Totuși marea surpiză aici e! De exemplu acum văd că un zbor spre Budapesta (relativ aproape de București) teoretic ar fi mai ieftin. Totuși în realitate ai putea să vizitezi mult mai ieftin Berlin, Madrid sau Roma – prețurile de cazare sunt aproximativ aceleași prin Europa, destinațiile cele mai frecventate de turiști. Mai jos am pus o imagine care arată diferențele de costuri de care spun aici.

Minus: Unul din minusuri ar fi că nu poți selecta și bugetul în cadrul căruia să se limiteze căutările respective, ar fi mult mai ușor. Dar hai să fim sinceri, avem deja harta cu prețurile pe ea, chiar e atât de greu să ne uităm mai atenți care sunt zboruri ieftine?

Am văzut că are un bug – îți folosește IPul de țară, iar distanța față de punctul de plecare selectat de tine de influențată de IPul țării din care cauți. Chiar dacă eu selectez București ca punct de plecare Google Flights îmi găsește cele mai bune oferte la nimereală pe continentul American, drept urmare îmi arată doar “mici vacanțe” transatlantice. Poate în viitor, când își vor da seama de eroare, vor repara și treaba asta (poate se limitează doar la continent?).

Google Flights ajuta la noroc prin zboruri ieftine

Pentru final, ai un video în care-și descrie Google oferta produsului Google Flights și cum poți găsi zboruri ieftine și de o calitate bună cu ajutorul lor.
Să fie cu folos și cerul liber!

Liked it? Share it!
Fblike Twitter Youtube Pinterest Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *